Novo u Ponudi

EXTREM Skimmeri

extremetop.jpg

Extreme skimmeri Reef Octopus firme trenutno spadaju u najprodavanije modele protein skimmera na svijetu, razloga te popularnosti ima više ali najbitniji razlog je tkz BestBuy, jednostavno ne postoji skimmer na svijetu u tom cjenovnom razredu koji ima bolje perfomanse od Extrem modela. Svojim perfomansama, kvalitetom izrade, kvalitetom materijala te dizajnom ulaze u klasu vrhunskih svijetskih skimmera, jedina razlika je puno ekonomičnija cijena. EleganceReef je generalni distributor Reef Octopus firme za Hrvatsko tržište, osim dobre poslovne suradnje sa Reef Octopusom imamo i savijetodavnu ulogu pri izradi i dizajnu novih i sve boljih modela protein skimmera. Između ostalog uz navedene Extreme modele EXT160, EXT200, EXT250 i EXT300 koji se nude na svijetskom tržištu EleganceReef će prvi ponuditi  Recirculating modele Extreme skimmera NWEXT-200 i NWEXT-250 koji su izrađeni i dizajnirani po našim idejama. Uz već fantastične perfomanse koje imaju standardni EXT modeli, Recirculating modeli pojačavaju filtraciju akvarija do ultimativnih rezultata. Recirculating modeli koriste dodatnu tkz feed pumpu koja ubacuje akvarijsko more u tijelo skimmera, tim dizajnom pumpe na tijelu skimmera ne gube dio svoje snage na taj zadatak nego svu svoju snagu i perfomanse koriste samo za stvaranje što većih količina zračnim mjehurića i njihovo miješanje u tijelu skimmera. Perfomanse skimmera se tim dizajnom povećavaju za 25 - 30 %.

Karakteristike Extreme skimmera:

 • Italijanska Sicce PSK2500 pumpa, pumpa nevijerojatnih perfomansi (do 1500 lit/sat zraka) uz vrlo malu potrošnju, 25-30 watti, istu pumpu koristi ATI na svojim Bublle Master skimmerima te Tunze na svojim Hydrofoamer modelima
 • Integrirani i potpuno pomičan difuzor ( novo i jedinstveno riješenje ) koji smanjuje turbulenciju mjehurića što pridonosi boljem filtriranju i većoj količini otpada a ujedno omogućava potpuno čišćenje skimmera (vrlo važno)
 • Extra široki vrat skimmera te ostalih spojeva koji omogućavaju pojačani ulaz zraka, za razliku od ostalih starih modela skimmera koji imaju uski vrat zbog male količine zraka koje njihove pumpe ubacuju u skimmer, Extreme modeli imaju vrlo široki vrat koji može prihvatiti veliku količinu zraka u skimmeru a da ne izazovu prelijevanje skimmera
 • Kvalitetan i pouzdan sistem kontroliranja nivoa mora u skimmeru što omogućuje bolje kontroliranje filtracije i eliminiranje otpada
 • Poboljšani " Venturi" dizajn za Sicce PSK 2500 pumpe
 • "Pin wheel " specijalni propeler koji omogućuje stvaranje i miješanje velike količine zraka u skimmeru
 • 800 - 900 litara/sat zraka u skimmeru, sa modifikacijom Pin wheela do 1500 litara/sat zraka po Sicce PSK pumpi, za usporedbu AquaBee pumpe koje koristi Deltec na svojim modelima ubacuju 300 litara/sat zraka (model AP2000/1) u skimmer
 • Brzo i jednostavno skidanje čaše, zahtijeva samo 1,2 cm prostora iznad skimmera za vađenje čaše
 • Vrhunska izrada od najkvalitetnijeg Cell cast akrila otpornog na morsku vodu, lomljenje, propadanje...
 • Kvalitetno pakiranje i potpuna zaštita uređaja pri transportiranju, te detaljnim upustvom
 • Dostupni rezervni dijelovi i kompletna podrška
 • Garancija 12 mijeseci

 

klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku

Pomoć i odgovori na moguće probleme ili nepoznanice pri upotrebi Extreme i NW modela protein skimmera :

U slučaju da i dalje imate problema sa skimmerom i ne možete naći odgovor u niže navedenim objašnjenjima kontaktirajte nas na tel : 091 568 5784, putem naše web stranice www.elegancereef.com ili  mail adrese : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. za pomoć.

P:Isprobao sam skimmer u slatkoj vodi i nema nikakvih mijehurića u tijelu skimmera ni otpada u čaši?
O:Protein skimmer većinom ne funkcionira u slatkoj vodi, da bi se pojavili mjehurići ili dovoljna količina mjehurića treba postojati određeni salinitet. Isprobajte skimmer u morskoj vodi.

P:Uključio sam skimmer u rad i nemam još nikakvog otpada u čaši, također velika količina mjehurića izlazi iz skimmera u akvarij/sump
O:To je normalna pojava, skimmer zahtijeva tkz breaking period koji može trajati od par sati pa do par dana. Da bi ste skratili breaking period prije upotrebe skimmera isperite ga sa blagom otopinom octa i destilirane/RO vode da odstranite naslage prljavštine i masnoće nastale pri proizvodnji. To se događa prvi prvoj upotrebi skimmera ili nakon temeljitog čišćenja, da bi ste skratili breaking period nakon temeljitog čišćenja isperite skimmer u akvarijskom moru ili otopini octa i destilirane vode, ne koristite vodu iz slavine ako ne želite da vam skimmer ponovno prolazi kroz breaking period. Kad se skimmer stabilizira početi će normalno odstranjivati otpad i količina mjehurića zraka koji izlaze iz njega će potpuno nestati ili se drastično smanjiti. Također obratite pažnju da li vam je skimmer pravilno spojen i pravilno postavljen u sumpu.

P:Nivo vode unutar skimmera mi se podiže i spušta i/ili dolazi do overskiminga
O:Izlaz iz skimmera treba biti malo van vode ili u ravnini sa nivoom vode u sumpu, potpuno potopljeni izlaz vode iz skimmera može uzrokovati backpresure/povratni pritisak i podizanje i spuštanje nivoa vode unutar tijela skimmera što uzrokuje overskiming/prelijevanje čaše ili nepravilan rad. Također protein skimmer (unutarnji/in sump modeli ) moraju imati uvijek isti nivo uronjenosti, nivo mora u komori gdje je lociran skimmer ne smije fluktuirati. Ako vam nivo mora u sumpu/komori nije konstantno isti nabavite water level/top of koji će vam održavati stabilan i jednak nivo. Fluktuacije nivoa izazivaju nekonsistentan i vrlo loš skiming (skimmer na odstranjuje otpad u čašu).

P:U skimmeru nema dovoljno zraka i/ili slab protok kroz tijelo skimmera
O:Provijerite venturi lociran na ulazu pumpe (u slučaju recirculating modela provijerite i pumpu skimmera i pumpu koja ubacuje more u skimmer tkz feed pumpa ), detritus, otpad, puževi, ugljen, filtracioni materijal, pijesak, alge ... koji se spuste iz glavnog akvarija ili se nalaze u sumpu bivaju povučeni u ulaz pumpe blokirajući protok vode i usisavanje zraka. Provijerite spojeve i cijevi zračnih/vodenih ulaza, organski i anorganski otpad, naslage bakterija, minerala i soli zapune spojeve cijevi i pumpi/skimmera sprečavajuće pravilan protok zraka/mora. U venturi/zračnu cijev usipajte slatku vode dok pumpa radi da odstranite naslage soli unutar cijevi/venturija. Provijerite da li vam je skimmer postavljen na odgovarajuću visinu u sumpu. Unutarnji modeli skimmera zahtijevaju pravilan nivo do kojeg mogu biti uronjeni da bi optimalno radili, u slučaju Extrem modela ta visina je 20-25 cm uronjenost. Ulaz pumpi kod Extreme skimmera treba biti okrenut prema dnu sumpa a venturi izlaz prema vrhu-suprotno od ulaza pumpe, taj položaj daje optimalne perfomance pumpi. Provijerite/očistite pumpu. Provijerite da li vam je pumpa spojena pravilno na uređaj te da je pravilno sklopljena. Pravilno održavanje uređaja je vrlo bitno za njegov optimalan rad, pročitajte ovu temu : Održavanje Opreme

P:Teško skidam čašu skimmera i teško je stavljam natrag na mijesto ?
O:Namažite gumeni prsten ( O-ring ) sa silikonom/vazelinom, to će olakšati skidanje čaše a ujedno i zaštititi gumeni prsten od pucanja i propadanja.

P:Skimmer mi vadi sve manje i manje otpada van
O:Očistite čašu skimmera ili u slučaju dugotrajne upotrebe bez čišćenja očistite cijeli skimmer. Needlewheel, Pinwheel, Meshwheel skimmeri imaju zajedničku osobinu da talože velike količine krutog otpada na vratu i unutarnjem dijelu čaše skimmera, te naslage smanjuju njegovu efikasnost jer se mjehurići zraka koji prebacuju otpad u čašu skimmera razbijaju pri kontaktu sa tim naslagama što dovodi do slabe efikasnosti pri izbacivanju otpada van. Čaša skimmera se u tom slučaju preporuča izvaditi i isprati svakodnevno da bi ste imali 100 postotnu učinkovitost, takvim održavanjem vrlo jaki skimmeri tipa Octopus Extreme vam mogu izvaditi vrlo velike količine fosfata, detritusa i ostalog organskog materijala iz akvarija te biti dovoljni za skoro kompletnu samostalnu filtraciju akvarija. Najduži period po našoj preporuki između čišćenja čaše je 7 dana, sve iznad toga uvelike smanjuje optimalan rad i filtraciju akvarija. Današnji kvalitetni skimmeri imaju odvod na čaši skimmera da bi se otpad iz čaše odvodio u veću posudu/kantu te tako sakupile što veće količine otpada bez svakodnevnog ispiranja čaše. Vrlo jaki skimmeri tipa Extreme mogu, što ovisi o postavci skimmera, vrsti filtracije i količini otpada u akvariju, napuniti čašu u jednom danu, i zbog tog razloga na takvim tipovima skimmera postoji odvod gdje se otpad može odvoditi u veću posudu. Naš savijet je da iako skimmeri imaju taj odvod, što je vrlo dobro riješenje u situacijama kada idete na duže izbivanje od akvarija (godišnji odmor,poslovni put... ) ipak taj odvod ne koristite u situacijama kada ste svakodnevno pored akvarija, ili iako ga koristite ipak pokušajte ispirati čašu 1 dnevno ili maximum 1 tijedno. Velika većina korisnika skimmera koji koriste odvod nažalost zbog te opcije ne ispiru čašu skimmera često što umanjuje njegove perfomanse i količinu otpada. Također je naš savijet da u slučaju kada koristite odvod iz skimmera posudu u kojoj se sakuplja otpad, postavite unutar sumpa da bi ste spriječili poplavu i istijecanje vode iz akvarija u slučaju overskimming/prelijevanja čaše skimmera.

P:Kako izvaditi osovinu i pinwheel/elisu radi čišćenja
O:Keramička osovina lako puca, koristite mali odvijač ili još bolje mala plosnata kliješta sa kojim možete uloviti dio elise i lagano je izvući van. Ne koristite silu jer ćete puknuti osovinu i oštetiti elisu. Također pažljivo vratite elisu i rotor nakon čišćenja natrag u pumpu, u slučaju nepažnje magnetna sila magneta vam može naglo povući rotor prema sebi i polomiti osovinu.

P:Koristim modificirani meshwheel i pumpa mi ne starta kako treba, bučan je i nemam zadovoljavajuće rezultate sa modifikacijom
O:Modifikacija najvjerojatnije nije napravljena kako treba, stavili ste previše slojeva mreže (2 -3 sloja maximum) što uzrokuje preveliki pritisak na pumpu i ne može pokrenuti vrtnju. Mreža nije skraćena kako treba, dijelovi mreže ne smiju viriti van rotora tj baze na koju ste zalijepili mrežu. Mreža mora biti izbalansirana, težina ravnomijerno postavljena prijeko cijele baze rotora/elise. Spojevi mreže sa elisom moraju biti ravnomijerno postavljeni i u istom smijeru, pogledajte slike. Komadići mreže su vam se odvojili i blokirali motor.

 

klikni za veću sliku klikni za veću sliku


VAŽNO: U slučajevima modifikacije bilo kojeg dijela skimmera garancija više ne vrijedi, sve modifikacije uređaja radite na vlastitu odgovornost.

P:Kako funkcionira protein skimmer?
O:U vodenoj kolumni višak hrane i otpad živih organizama se raspada u komadiće, polu tvrde te rastopljene organske tvari(DOM dissolved organic matter). Većina polu tvrdih te rastopljenih organskih tvari se dalje dezintegrira stvarajući više lančane organske molekule koje se ne mogu odstraniti mehaničkom filtracijom. U prirodi sitne organske čestice i rastopljene organske tvari postaju dio hranidbenog lanca ( planktonska hrana, ulaze u geološki i elementarni lanac, razlažu putem bakterija i ostalih organizama ). U akvariju rastopljene organske tvari se primarno razlažu u piješčanim i biološkim filterima međutim pošto je to vrlo spor proces (razlaganje otopljenih organskih tvari) stvaranje tih tvari je puno veće i brže nego njihova razgradnja. Razgradnja  otopljenih organskih tvari tj njihova asimilacija u biofilm stvara štetne efekte u respiraciji bakterija (konzumacija velike količine rastopljenog kisika, otpuštanje CO2 u akvarij te samim time proizvodnja velikih količina ugljične kiseline koja spušta pH, pad ORP-a, porast nitrita,nitrata,fosfata).
Veliki broj više lančanih molekula ima polarnu (+/- ,hidrofiličnu) glavu te nepolarni (hidrofobični ) rep.
Zbog te polarno/nepolarne strukture, takve molekule se spajaju/udružuju sa faznim objektima kao što su zrak/voda koji stvaraju zračni balon/mjehurić. Te molekule se zovu surfacanti.
Kada se surfacanti u vodi sretnu sa površinom zračnog mijehurića oni se postave oko zračnog mijehurića (nepolarni rep unutar zračnog dijela mjehurića, polarna glava sa vanjske vodene strane zračnog mijehurića u vodi ), kada se skupi velika količina mjehurića koji nose velike količine surfacanta stvara se pijena, ta pijena se zatim podiže u skimeru te slijeva u njegovu čašu, na taj način je potpuno odstranjena iz akvarija.
Pojednostavljeno , imamo organski otpad koji se pretvara u > rastopljene organske tvari koje se pretvaraju u > više lančane molekule koje se pretvaraju u > surfacante i koji se >  izbacuju van iz akvarija pomoću zračnih mijehurića protein skimmera.
Tijekom tog procesa ( sakupljanja rastopljenih organskih tvari u skimmeru ) i druge sitne čestice bivaju ulovljenje u stvaranju pijene te se također izbacuju van zajedno sa rastopljenim organskim tvarima. Dio tih čestica su i coliforme bakterije te ostali mikroorganizmi, na taj način protein skimmer ujedno i dezinficira akvarij od štetnih bakterija i ostalih sličnih mikroorganizama.( Aiken 2004 )

 

klikni za veću sliku klikni za veću slikuP:Koje su prednosti upotrebe protein skimmera?
O:Ako koristite kvalitetan i jaki protein skimmer kao što su Extreme modeli te slične modele, tada protein skimmer odstranjuje velike količine proteina, rastopljenog organskog otpada, organskih i neorganskih tvari prije nego što se degradiraju u akvariju. Kompletna lista tvari koje protein skimmer odstranjuje iz akvarija ne postoji ali između ostalog odstranjuje : amino kiseline, masnoće, ugljikohidrate,, fosfate, masne kiseline, fenole, jod, metale (bakar,cink, željezo.. ), detritus,tekuće tvari ispuštene iz alga i morskih organizama, otrove mekanih morskih koralja  i ostalih morskih organizama, sitne čestice, bacterije, komadiće algi, fitoplankton,...... Također zbog činjenice da odstranjuje organski materijal prije nego što se uspije degradirati u akvariju smanjuje amonijak, nitrit,nitrat, fosfat te ostale štetne tvari koje bi nastale bilološkim procesima i filtracijom u akvariju, time smanjuje potrošnju kisika koje zahtijevaju bakterije te podiže/čuva potrebnu količinu rastopljenog kisika u vodi i očuvanju stabilnog pH. Omogućava držanje veće količine koralja i morskih beskralježnjaka koji otpuštaju otrove kao sredstvo obrane (aleopatija) u malom prostoru. Odstranjuje čestice koje plutaju u vodi te time podiže bistrinu akvarija i pentraciju (bolju iskoristivost) svijetla iznad akvarija. Odstranjujući bakterije dezinficira akvarij. Zbog upotrebe zraka  u tijelu skimmera pomaže održavanju balansa između kisika i CO2 (izbacujući ugljični dioksid iz akvarija ) te opet pomaže u držanju stabilnog pH vrijednosti akvarija. Odstranjujući surfacante iz akvarija koji bi se inače taložili na površini akvarija pomaže u  pravilnoj izmjeni plinova u akvariju.

P:Da li protein skimmer skida i korisne tvari iz akvarija?
O:Da, između ostalog organski materijal izvađen iz akvarija putem protein skimmera  poslužio bi i kao hrana za organizme koji žive od filtracije vodene suspenzije ( i fotosintetički koralji dio energije dobivaju filtriranje vodene suspenzije i aktivnim hranjenjem ), u svakom slučaju u većini akvarija (koji koriste adekvatne i kvalitetne dodatke za prihranjivanje morskih beskralježnjaka ) koncetracija organskog materijala i sitnih organskih čestica je vrlo velika te to ne bi trebalo zabrinjavati. Protein skimmer, kao i biološki procesi unutar akvarija, također odstranjuje jod/jodine. željezo, kalcijum te magnezijum (Mizuno, 2000 ). Ionizirani oblik željeza vrlo brzo se oksidira u skimmeru i odstrani iz akvarija.

P:Gdje postaviti protein skimmer
O: Najoptimalnije riješenje je da se protein skimmer postavi u prvu komoru prije bilo koje druge filtracije, protein skimmer najbolje radi kada dobija prljavu vodu te tim riješenjem smanjuje pritisak na biološku filtraciju i degradaciju akvarija (postavljanje skimmera iza biloških filtera, refugiuma, pješčanih filtera..).
U slučaju kada se koriste recirculating modeli koji zahtijevaju dodatnu pumpu najbolje riješenje je da tada skimmer ima samo svoju pumpu a ne pumpu koja ujedno opskrbljuje i druge uređaje, u tom slučaju (upotrebe jedne pumpe za više namijena a ujedno i dovođenje vode u skimmer ) ili spajanjem skimmera na cijev iz preljeva/overflowa potrebno je montirati ventil kojim se regulira stabilan i konstantan protok u skimmer da bi se izbjegnule fluktuacije koje izazivaju nepravilan rad skimmera.

Extreme modele te ostale modele protein skimmera možete naručiti u našoj on line trgovini na ovom linku : Protein Skimmeri

EleganceReef je  distributor Reef Octopus firme na Hrvatskom tržištu, uz maloprodaju imamo i veleprodaju Reef Octopus proizvoda, registrirani obrti/firme nas mogu kontaktirati za VPC cijene i načine isporuke.

Uvoznik za Hrvatsku
EleganceReef, MB:922724, Srednja Ulica 16, 51280 Rab, Tel:091 568 5784, www.elegancereef.com
Proizvođač
ReefOctopus, Honya CO., LTD, Shenzen, Kina