Novo u Ponudi

INFO: OPREMA

Izrada Morskog Akvarija

Korisnička ocjena:  / 22

Kliknite na sliku ako želite pogledati skicu u većoj rezoluciji/PDF file/

Pokretanje morskog akvarija pokretanje je jednog novog zatvorenog eko sustava u kojem je sam akvarist kreator novog života i djelića oceana u svom domu. Za svakog, pa i najiskusnijeg akvaristu to uvijek predstavlja novo uzbuđenje, dok bi se početnici mogli naći pomalo zbunjeni u mnoštvu svakakvih informacija i pojmova koji se mogu pronaći na internetu. Ovaj članak pišemo s ciljem kako bismo svakom početniku olakšali ulazak u morsku akvaristiku, ali što je isto tako bitno, smanjili sve dodatne troškove zbog kupnje neadekvatne opreme.

U morskoj akvaristici postoji više načina za doći do istog cilja, kompliciraniji ili jednostavniji, povoljniji ili skuplji. Stoga je najbitnije odrediti svoj način i ustrajati, bez obzira na poteškoće koje će se u određenom trenutku vjerojatno pojaviti. One su sastavni dio akvaristike a svaki pa i najiskusniji akvarist je imao uspona i padova. Upravo iz grešaka se najbolje uči, a svatko tko Vam tvrdi drugačije obično je samo dobar trgovac koji Vam želi prodati što skuplju opremu pod opravdanjem da ćete tako i bez održavanja opreme i puno razmišljanja moći imati lijep akvarij. Morska akvaristika je znanost za sebe, koja uključuje poznavanje biologije, kemije i fizike, ali to ne znači da za Vas mora biti komplicirana i da nećete stići uživati u svim ljepotama koje akvaristika nudi. Upravo suprotno, mi želimo da ovaj predivan hobi što više zaživi i da podignemo njegovu popularnost na još višu razinu.

Kao i u ostalim sferama života, tako i u akvaristici vrijedi ono pravilo da koliko uložimo toliko otprilike i dobijemo. No isto tako ne treba u ničemu pretjerivati, pa se tako za razumnu investiciju (nazovimo to tako) uvijek može složiti lijep sistem u kojem ćete moći svakodnevno uživati.

Elegance Reef se, kao jedan od pionira što se morske akvaristike u Hrvatskoj tiče, za svoje klijente i kupce u pravom moru akvarističke opreme uvijek trudio i znao odabrati te ponuditi “best buy” proizvode po najboljim cijenama u Europi, ponekad i u svijetu. Vrlo često smo među prvima u svijetu imali priliku isprobati a onda i ponuditi određene proizvode, te samim time možemo jamčiti zadovoljstvo naših kupaca. Naša je oprema pomno odabrana i selektirana, pa tako obično za cijenu po kojoj nudimo određeni proizvod ne postoji bolja alternativa. Prilikom odabira opreme oduvijek imamo dva imperativa, a to su kvaliteta i cijena. Stoga ne čudi činjenica da smo upravo mi pridonijeli razvoju i globalnom uspjehu pojedinih brandova i proizvoda, a neke smo etablirane USA i EU proizvode u potpunosti izbacili iz ponude jer ponekad zbog lose kvalitete ne zaslužuju pažnju koja im se posvećuje. I upravo taj trend je u zadnje vrijeme zavladao svijetom moderne reef akvaristike, na što smo izrazito ponosni Za Vas smo pripremili ovaj članak koji će Vam pomoći u izradi akvarija i odabiru adekvatne opreme, a da sve skupa bude održivo kroz dugi vremenski rok. Upravo to je temeljna misao vodilja ER-a: prije svega, naša će vrhunska oprema trajati dugi niz godina, a budući da sistem koji zagovaramo stavlja žive organizme (koralje i ribe) u prvi plan, Vaš će akvarij imati sve preduvjete za uspjeh na duge staze, uz minimalne naknadne troškove osim redovnih troškova održavanja. Slobodno nas možete kontaktirati za bilo kakve upite o opremi ili dodatne informacije, namijena ovog članka je da u što kraćim crtama objasni što je sve potrebno za morske akvarije, za bilo kakve dodatne informacije možete koristiti komentar sistem na dnu članka, naš forum ER FORUM , našu Facebook Stranicu ER FACEBOOK, naš e mail info@elegancereef.com ili direktno na telefon: 091 5685784. Izradili smo ili pomogli u izradi većine Hrvatskih morskih akvarija u zadnjih 15 godina (privatnih i velikih komercijalnih sistema) , možemo slobodno reči da je 80 % opreme u HR morskim akvarijima iz naše ponude.

Nudimo provjerenu opremu kako za jednostavnije, tako i za zahtjevnije sustave – jednostavno, sve što poželite. Opremu potrebnu za pokretanje reef akvarija smo prikazali u ilustraciji, i to u dvije grupe: ono što smatramo zaista neophodnim označili smo crvenom bojom, i u takvom ćete sistemu moći držati ribe i mekane (soft) ili lps (large polyp stonies) koralje, dok je za držanje zahtjevnijih koralja (pojedini lps i sps (small polyp stonies) koralji) sustav potrebno nadograditi sa dodatnom opremom, zbog povećane potrošnje elemenata iz vode.

Pa, krenimo redom:

Reversna osmoza
Reversna osmoza (RO) je uređaj za pročišćavanje vode, a proizvodnja i upotreba čiste purificirane vode je osnova uspjeha moderne akvaristike, posebno reef/koraljne akvaristike. Purificirana voda koristi se za miješanje umjetnog mora (redovite izmjene vode) ali i za nadolijevanje ishlapljele vode. RO uređaj je kao takav obavezan komad opreme za svaki akvarij jer jedino njegovom upotrebom možemo kontrolirati kemijski sastav vode i držati pod kontrolom štetne nitrate i fosfate. Elegance Reef je već godinama zastupnik renomirane tvrtke Vertex, a više o reversnim osmozama možete pročitati u članku ovdje:PURATEK RO RO DI
Izbor i ponudu reversnih osmoza te njihovih zamijenskih dijelova možete naručiti i pogledati na ovom linku: REVERSNE OSMOZE

0.Utičnica s tajmerima
Poziciju unutar ormarića akvarija ili sa strane potrebno je na vrijeme predvidjeti kako bi pristup bio što više moguće olakšan, a u tu se svrhu na ormariću na potrebnim pozicijama buše rupe za kablove. Vrlo ćete često morati ukopčavati/iskopčavati pojedine komade opreme i bitno je da vam sve bude pristupačno za rukovanje. Tajmere koristimo za opremu koja ne radi 0-24 već se pali po potrebi, a najčešće je riječ o rasvjeti.
Izbor i ponudu možete naručiti i pogledati na ovom linku: TIMERI/HRANILICE

1. Akvarij ( staklo )
Razmišljanje o odabiru akvarija uvijek je na neki način izazov jer je potreban kompromis između želja i stvarnih mogućnosti. Veći akvarij znači i veći inicijalni trošak, ali i naš stambeni prostor postavlja svoja ograničenja. Gotovo je ustaljeno pravilo da početnici redovito kupuju akvarije manjih dimenzija jer smatraju da će im to biti dovoljno i jednostavnije. Međutim ubrzo nakon inicijalnog punjenja akvarija dolaze do spoznaje kako najzanimljiviji organizmi ne mogu u mali akvarij, pa često dolazi do razočaranja i prodaja opreme te kupnje većeg sustava. U ponudi zaista imamo akvarije svih veličina, a minimalni akvarij koji preporučujemo za ozbiljnije bavljenje morskom akvaristikom je Reef Octopus T-90 luxury system sa prednjim safirnim staklom veće prozirnosti za još bolji ukupni doživljaj. Više o ER ponudi akvarija pogledati ovdje:   AKVARIJI
Ako trebate posebne dimenzije akvarija slobodno nas kontaktirajte, možemo vam ponuditi razne akvarije kao što su RED SEA MAX akvarije izrađene od čistog kristalnog stakla : STARFIRE AKVARIJI te razne ostale.

2. Overflow box
Overflow box je pregrađeni mali dio akvarija sa sustavom cijevi kojima se povezuju glavni akvarij (display tank) i sump (skriveni akvarij u kojem se nalazi oprema). Kao i u svemu, i ovdje postoji više opcija, međutim treba naglasiti kako je overflow dio akvarija koji ne trpi pogreške pri dizajnu i izradi jer se ne može naknadno prepravljati kada je akvarij već u pogonu. U pravilu, overflow bi se trebao sastojati od 3 cijevi: prva je glavna cijev za odljev vode u sump, druga nešto viša cijev stišava zvuk “sifona” i služi za rezervu ako se prva nekim slučajem zaštopa, i treća cijev služi za povrat vode iz sumpa u akvarij. U ponudi imamo gotove akvarije sa overflow-om, međutim za one koji sami izrađuju akvarij preporučujemo najpouzdaniji i najtiši ER 2L sistem o kojem možete više pročitati ovdje/trebate biti registrirani na forumu da bi vidjeli članak/: 2L overflow Blue design , ako ne želite bušiti akvarij već svoj sadašnji akvarij pretvoriti u morski najednostavnije je riješenje upotreba Reef Octopus Samo Startajućeg overflowa koji je danas najbolji i najsigurniji vanjski overflow : SELF STARTING OVERFLOW , također bi preporučili da pročitate članak o našim prvim morskim akvarijima iz kojeg možete dobiti korisne informacije o načinu rada morskih akvarija: ER REEF READY AKVARIJI , svima koji žele ozbiljniji morski akvarij preporučili bi upotrebu našeg ER SUPER Silent overflowa slobodno nas kontaktirajte za informacije o njemu. Za one koji žele pročitati razna iskustva morskih akvarista pri izradi raznih morskih akvarija od početka preporučili bi naš forum i kategoriju IZRADA AKVARIJA

3.  Sump
To je onaj donji akvarij u ormariću, u koji se smješta oprema za filtraciju i pumpe, i to mu je glavna namjena. Sump treba biti dovoljno dugačak kako bi u njega stala sva oprema, a dovoljno visok kako bi mogao prihvatiti višak vode u slučaju nestanka struje, kada povratna pumpa prestane raditi. Kod određivanja visine sumpa obratite pažnju na to da možete nesmetano stavljati/vaditi opremu iz njega, a vodite se dimenzijama skimmera jer je on obično najveći komad opreme u sumpu. ER već dugo godina promovira tkz open sump, to je sump bez ikakvih pregrada koje samo smetaju pri nadogradnji opreme, možemo slobodno reći da danas većina morskih akvarista ne samo u HR već i u svijetu koristi naš open sump sistem, sliku open sump sistema možete pogledati ovdje : ER OPEN SUMP slobodno nas kontaktirajte za preporuku sumpa za vaš akvarij.


4. PVC cijevi
Ove cijevi su dio overflow-a. Kao što smo već spomenuli, sustav se sastoji od 3 cijevi: prva je glavna cijev za odljev vode u sump, druga nešto viša cijev stišava zvuk “sifona” i služi za rezervu ako se prva nekim slučajem zaštopa, i treća cijev služi za povrat vode iz sumpa u akvarij. Preporuka su PVC-U ili PVC-C cijevi zbog čvrstoće i postojanosti, te dostupnosti “bulkova” za iste. Bulkovi su PVC navoji koji se montiraju na rupe u samom akvariju, a na njih onda idu cijevi, jer ne postoji način da samo PVC cijevi od overflow-a ugurate u rupe u staklu jer bi puštalo na spoju. Naši gotovi reef/morski akvariji te vanjski overflowi dolaze u kompletu sa svim cijevima i spojevima za puštanje u rad, ako želite sami raditi overflow ponudu bulkova i ostale pvc opreme možete pogledati na ovom linku: PVC OPREMA ,naravno slobodno nas možete kontaktirati ako trebate posebne dimenzije bulkova i cijevi, u suradnji sa našim partnerom REEF OCTOPUSOM možemo vam ponuditi najkvalitenije komponente.

5. Povratna pumpa
Povratna pumpa je iduća najbitnija stvar iz razloga što ona tjera vodu iz sumpa u display tank i samim time je preduvjet za cirkulaciju i filtraciju vode. A overflow se brine da Vaš glavni akvarij ne prepravi, jer koliko god da pumpa tjera vode gore, točno toliko vode se vraća kroz odljev. Pumpa treba biti dovoljno jaka jer ako nije, onečišćena voda iz akvarija će sporije cirkulirati i isto tako sporije se filtrirati u sumpu. Našu ponudu povratnih pumpi možete pogledati ovdje: PUMPE . Preporučili bi vam da pročitate članak o našim WATER/BUBBLE blaster pumpama koje su jednostavno najbolje na svijetu, link : WATER BLASTER PUMPE

6. Protein skimmer
Protein skimmer je srce filtracije svakog reef akvarija. Skimmer radi na principu da pumpa skimmera miješa i ubacuje u tijelo skimmera vodu i mjehuriće zraka, a na te se sitne mjehuriće zraka lijepe čestice otpada iz akvarijske vode, i izbacuju se u čašu skimmera. Ta se čaša lako skida i čisti svakih nekoliko dana ovisno o količini organskog otpada.
Više o radu skimmera možete pročitati u našem starijem članku na portalu ovdje: EXTREM SKIMMERI
Naša ponuda snažnih skimmera nalazi se ovdje: PROTEIN SKIMMERI

7. Fluid reaktor
Fluidizirajući reaktori imaju mnogo prednosti u odnosu na standardne akvarijske filtere (kanister filteri, hang on filteri, unutarnji filteri). Neke od prednosti su: puno bolja iskoristivost filtracionog medija te zbog toga bolja učinkovitost filtriranja i manja potrošnja filt. medija ( fosfat odstranjivači, aktivni ugljen, ostali kemijski i biološki mediji ), jednostavnost upotrebe, neagresivna upotreba kemijskih filterskih medija (vrlo bitno u morskim akvarijima sa koraljima i ostalim beskralježnjacima), te pristupačna cijena.
Više o fluid reaktorima možete pročitati ovdje: KEMIJSKA FILTRACIJA
Ponudu Fluid Reaktora možete pogledati na ovom linku : FILTERI

8. Kanta za top-off
Top off ili nadolijevanje ishlapljele vode stavka je o kojoj isto tako trebate voditi računa. Hlapljenje vode je nezaobilazna pojava, a posebno dolazi do izražaja ljeti kada su velike vrućine. S obzirom na to, vrlo je bitno održavati nivo vode u akvariju konstantnim kako ne bi dolazilo do promjena saliniteta (stupanj slanosti vode). Za nadolijevanje ishlapljele vode koristi se RO voda, jer čista voda i hlapi, dok sol i ostale tvari ostaju u akvarijskoj vodi. Za skladištenje RO vode možemo koristiti bilo kakav kanister s poklopcem ili staklenu posudu (akvarij) a sam proces nadolijevanja vrši se pomoću top off sustava. On se sastoji od pumpice koja nadolijeva ishlapljelu vodu, te plovka koji uključuje/isključuje pumpicu kada je to potrebno.  Odlično riješenje za morske akvariste je upotreba kalkwaser reactora sa top off sustavom, na taj način vrlo jednostavno dodajemo ishlapljelu vodu i ujedno u akvarij dodajemo kalcij i karbonate, jednostavniji sistem možete pogledati na ovoj slici: TOPOFF/KALKWASER a više informacija pročitati u pripadajućoj temi na forumu: AUTOMATSKO NADOLIJEVANJE /samo za registrirane članove foruma/ Ponudu top off sistema i dozing pumpi možete pogledati ovdje: DOZING PUMPE

9. Wavemaker pumpa
Wavemaker ili cirkulacijske pumpe zaslužne su za protok u akvariju, odnosno simuliraju valove u moru. Protok u morskom akvariju mora biti snažan, kako zbog koralja tako i zbog podizanja otpada sa podloge i samim time bolje filtracije.
Našu ponudu wavemaker pumpa možete pogledati ovdje: PUMPE

10. Grijač
O grijaču ne treba previše pisati jer svakome je odmah jasno o čemu se radi: grijač nam služi kako bi održavao temperaturu na preporučenih 25 stupnjeva Celzijusa, što je optimalna temperatura za reef akvarij. Grijač se za ljetnih mjeseci obično vadi iz akvarija jer temperatura okoline tj. stambenog prostora podiže temperaturu akvarija na puno veću od preporučene i tada nastupa neki od oblika hlađenja akvarija.
Ponudu grijača možete pogledati ovdje: GRIJANJE/HLAĐENJE

11. Reef keramika
Svakom reef akvariju potreban je aquascape a on se kreira upotrebom živog kamena ili reef keramike. Elegance reef zagovara upotrebu Aqua Roche reef keramike kao najboljeg mogućeg rješenja, budući da postoji više prednosti u usporedbi sa živim kamenom. Prvo, eliminira se velik potencijalni problem koji se može javiti kod korištenja živog kamena, a to je unos raznih parazita i neželjenih stanovnika u akvarij. Drugo, zbog svoje porozne strukture omogućava se puno veća površina za naseljavanje korisnih bakterija koje otrovni amonijak iz otpada pretvaraju u manje štetne nitrate, i na taj način odrađuje se ogroman posao u smislu filtracije. Treće i ne manje bitno jest činjenica da je reef keramika gotovo rješenje koje svojim pametnim dizajnom pruža sve što je potrebno za jednostvno pokretanje akvarija, a to su pametno raspoređene pozicije i plate za postavljanje koralja, te sustav “špilja” koje služe kao skrovište za ribe. ER koristi i preporuča reef keramiku kao najbolje riješenje za morske akvarije, eskluzivno koristimo keramiku zadnjih deset godina i sa njom imamo najbolje rezultate, na ovim slikama možete pogledati razvoj akvarija i keramike u našim akvarijima, napomena većina koralja je izrasla od malih 2-3 cm fragova: START AKVARIJA , NAKON 3 MIJESECA , NAKON 5 MIJESECI , NAKON 8 MIJESECI , ZAVRŠEN AKVARIJ , kompletan razvoj akvarija možete pročitati u ovoj temi na forumu : ER 130 REEF to je samo 1 od naših akvarija sa reef keramikom.
Ponude reef keramike možete pogledati ovdje: REEF KERAMIKA

12. Pijesak
Kvalitetan koraljni pijesak je nezaobilazna stavka kod kreiranja reef akvarija. Prvo iz estetskih razloga, ali ništa manje bitna nije ni činjenica da se u pijesku naseljavaju poželjni organizmi koji zaokružuju priču o zatvorenom eko sustavu. Kvalitetan pijesak se u akvarijskim uvjetima kroz duži vremeski rok otapa i potpomaže održavanje pojedinih parametara stabilnim (Ca, Mg).
Ponudu pijeska pogledajte ovdje: SUBSTRAT/PODLOGA

13. Rasvjeta
Rasvjeta je kao i kod biljne akvaristike vrlo bitan faktor, jer ona definira brzinu i kvalitetu rasta koralja. Osim uobičajene upotrebe T5 rasvjetnih tijela, najnoviji trend u reef akvaristici je upotreba moderne LED rasvjete, koja ako je kvalitetna kao ona iz naše ponude osigurava potpuni spektar koraljima uz vrhunski dizajn i dugoročnu uštedu potrošnje energije. Osim toga, led čipovi traju po 5 i više godina za razliku od T5 lampi koje je preporučljivo mijenjati jednom godišnje zbog gubitka spektra. ER je oduvijek lider u praćenju trendova, pa je tako i naša ponuda vrlo reprezentativna.
Našu bogatu ponudu rasvjete pogledajte ovdje: RASVIJETA

14. Predfilter vrećica
Već smo spomenuli da akvarijska voda iz display tanka ili glavnog akvarija putem overflow-a dolazi do sumpa. Ta je voda onečišćena organskim procesima akvarijskih stanovnika, i u sumpu se filtrira. Kako bismo sump održali čistim i urednim koristimo predfilter vrećice koje na ulazu vode u sump sakupljaju veće čestice otpada koje se zatim pranjem filter vrećica lako uklanjaju. Filter vrećice je najbolje svakih 2-3 dana mijenjati s onim čistima, a prljave ispirati u kadi pod jakim mlazom vode.
Našu ponudu filter vrećica možete pogledati ovdje: PREFILTER VREĆICE

15.  Ventilator
Ventilator je najjednostavnije rješenje za održavanje temperature akvarija na preporučljivim vrijednostima tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Nerijetko se dešava da temperatura akvarijske vode ljeti poraste i na 30 stupnjeva. To može ubiti koralje i ribe i zato se svakako trebaju izbjeći takve situacije. Ventilatori iz naše ponude pouzdano skidaju temperaturu na onu poželjnu, a ono najbitnije je što su povoljni. U kombinaciji sa kućnim klima uređajima, ventilatori su obično dovoljni za većinu akvarija.
Više o ventilatorima iz naše ponude: GRIJANJE/HLAĐENJE

Sve što je nabrojano do sada dovoljno je kako biste imali lijep akvarij s ribama i mekanim (soft) ili lps (large polyp stonies) koraljima. Naravno, uz redovite izmjene mora od 10% na tjednoj bazi. Za držanje zahtjevnijih koralja (pojedini lps i sps (small polyp stonies) koralji) sustav je potrebno nadograditi sa dodatnom opremom, zbog povećane potrošnje elemenata iz vode. Sada slijedi lista opcionalne opreme:

16. Hladnjak/chiller
Za one s velikim sustavima koji ne žele puno ventilatora iznad akvarija, tu su akvarijski chilleri koji u sebi doslovno imaju hladnjak. Akvarijska voda cirkulira kroz hladnjak i time se efikasno hladi.
Više o chillerima pročitajte ovdje: GRIJANJE HLAĐENJE

17. Kalkwasser stirrer
Održavanje Kalcija (Ca) i karbonata (KH) oduvijek je bio izazov, budući da ove elemente koralji svojim rastom najbrže troše iz akvarijske vode. Najjednostavniji i najjeftiniji način za održavanje ovih parametara stabilnim je upotreba Kalkwassera, odnosno otopine RO vode i običnog gašenog vapna. Kada koristimo Kalkwasser, ova se otopina gašenog vapna i RO vode koristi umjesto obične RO vode za nadolijevanje ishlapljele vode u top off sustavu. Budući da otopinu uvijek treba održavati svježom, izmišljen je Kalkwasser stirrer. Njime se posao oko Kalkwassera svodi na minimum. Na vama je samo da svakih nekoliko mjeseci zamijenite gašeno vapno a stirrer će za vas sam miješati otpinu i putem top off-a automatski dozirati u akvarij. Ovaj je sustav preporučljiv za svakog početnika jer je mogućnost pogreški svedena na minimum, a istovremeno postoje primjeri velikih reef akvarija sa sps koraljima koji su održavani isključivo uz upotrebu Kalkwassera.
Više o našoj ponudi Kalkwasser stirrera pogledajte ovdje:

18. Kalcij reaktor
Druga varijanta održavanja Kalcija (Ca) i karbonata (KH) je uz pomoć Kalcij reaktora. Ovo je je sistem sa nešto većim inicijalnim troškovima od stirrera, međutim dugoročno se itekako isplati zbog svojih velikih mogućnosti. Kalcij reaktor radi na principu da se u njegovu komoru postavlja medij (aragonitni pijesak veće granulacije) i kroz njega protječe akvarijska voda. Međutim, budući da je ovaj pijesak slabo topljiv u običnoj akvarijskoj vodi, koristimo CO2 iz boce koji se polako otpušta u komoru reaktora i spušta Ph vrijednost vode, a time sam medij postaje topljiv. Voda u komori se tako obogaćuje Kalcijem i karbonatima te polako ukapava u sump. Cijeli se sustav osim samog reaktora sastoji i od CO2 boce s regulatorom, solenoidom te Ph metrom (19.    i 19 a. CO2 boca s Ph metrom). Velika je prednost Kalcij reaktora u tome što se kao i kod Kalkwassera elementi dodaju izbalansirano, a to je najbitnije od svega.
Našu ponudu možete pogledati ovdje: KALCIJ REAKTORI

20. Aditivi za koralje
Postoje razne vrste aditiva za akvarije koji se dodaju kada je to potrebno. Redovite izmjene mora uz upotrebu pravog mora ili kvalitetnih soli najčešće nadomještavaju potrošene tvari iz vode, međutim u većim sustavima sa zahtjevnijim vrstama koralja potrebno je dodavati aditive kako bi koralji zasjali u punom sjaju.
Našu ponudu dodataka za akvarije možete pogledati ovdje: MORSKI ADITIVI

21. Testeri
Prije dodavanja bilo čega u akvarijsku vodu, potrebno je izmjeriti parametre vode u akvariju kako bi saznali koje su trenutne vrijednosti i kako bi znali što dozirati i u kojoj količini. Vrlo je bitno da su testeri pouzdani jer u protivnom možete napraviti više štete nego koristi.
Ciljane vrijednosti pojedinih parametara kreću se ovako:
Ca 380 - 420 mg/l
Mg 1200 – 1350 mg/l
Kh 6,5 – 8 dKh
Salinitet 1.026
Ph 8.0 – 8.3
Našu ponudu testera možete pogledati ovdje: TESTOVI

22. Dozirka
Kao alternativa Kalkwasseru i Kalcij reaktoru u zadnje se vrijeme sve češće koriste dozirke sa više kanala, za dodavanje Ca, Kh i Mg putem balling soli. Njihova je prednost u tome što se svaki od elemenata dodaje nezavisno od drugih, ali je za razliku od korištenja Kalkwassera i Kalcij reaktora potrebno redovito mjerenje parametara kako bi se moglo pripremati odgovarajuće otopine, ovisno o potrošnji elemenata od strane koralja. Naša je preporuka ipak upotreba Kalkwassera / Kalcij reaktora jer su jednostavniji za korištenje a osiguravaju sve potrebno za koralje. Ponudu dozing pumpa možete ogledati ovdje: DOZING PUMPE

Za dodatne upite ili informacije slobodno nas kontaktirajte na mail: info@elegancereef.com ili tel: 091 5685784
Također možete koristiti i DISQUS komentar sistem ispod ovog članka.

Add a comment

Aktivni Ugljen

Korisnička ocjena:  / 0
ac.jpg

Uvod

Oko korištenja aktivnog ugljena se vode razne polemike te ima dosta krivih informacija. Velika većina krivih informacija, ne samo vezanih za upotrebu aktivnog ugljena, dolazi iz starih članaka i knjiga o akvaristici te laika.
Velika količina informacija o akvaristici, pogotovo o morskoj akvaristici kao što je navedeno dolazi iz zastarijelih izvora. Ti podaci nikada nisu ni bili točni ali se iz nekog čudnog razloga non stop ponavljaju i šire dalje na akvarističkoj sceni. I dan danas možete pročitati ili čuti kako su morski akvariji komplicirani, što naravno nije točno, istina je da su jednostavniji ili isto komplicirani kao i slatkovodni akvariji, također možete pročitati i da se preporuča salinitet 1.022 i dalje u istom tekstu možete pročitati da morski akvarij treba imitirati prirodu. Što je velika kontradikcija jer je salinitet tropskog oceana 1025-1026 u prosijeku. Kao što autori prvobitnih informacija nisu provijerili (vrlo zapanjujuće) koji je pravi salinitet tropskog oceana tako isto nisu ni provijerili podatke o upotrebi aktivnog ugljena u akvaristici.

EleganceReef je uvijek preporučao pravilnu upotrebu aktivnog ugljena (1998), čak štoviše smatramo da je aktivni ugljen jedan od najvažnijih komponenti kvalitetne filtracije akvarija. Vrlo često možete čuti savijet vezan za morsku akvaristiku : koristite najači skimmer koji možete priuštiti te par redaka dalje : aktivni ugljen nemojte koristiti jer je štetan za koralje. Još jedna vrlo velika i zapanjujuća kontradikcija. Naime protein skimmer odstranjuje iste štetne elemente kao i aktivni ugljen uz bitnu razliku da protein skimmer može odstraniti samo štetne čestice koje se vežu za mijehurić zraka u procesu skiminga (više informacija o funkcioniranju Protein Skimmera možete pročitati tu: LINK ). Međutim postoje štetne tvari koje se jednostavno ne mogu vezati za zračne mjehuriće zbog drugačijih fizičkih svojstava tih štetnih elemenata (ne sadrže hidrofiličnu glavu te hidrofobični rep) te se ne mogu odstraniti upotrebom protein skimmera. Aktivni ugljen za razliku od protein skimmera odstranjuje sve štetne elemente. Zbog toga se i preporuča upotreba aktivnog ugljena nakon korištenja lijekova i/ili raznih kemikalija, u slučajevima kada se sumnja na aleopatiju (otpuštanje otrova iz koralja radi uništavanja susijednog koralja druge vrste), pri žutilu vode... itd.

Mora i oceani te rijeke i jezera održavaju perfektni balans hranjivih materijala i otpada pomoću nekoliko reciklirajućih serija. Akvariji nemaju te prirodne reciklirajuće procese i zavise od umijetne soli, rasvijete, filtracije, hrane te imaju ekstremno veliki omijer živih organizama na volumen vode/mora. U takvim uvijetima se akumulira velika količina organskog otpada koja je otporna na biološku degradaciju. Alge, mikro i makro alge, otpuštaju velike količine fenola i karbohidrata pogotovo pri većim temperaturama. Većina metaboličkih sastojaka koji se akumuliraju u akvariju je nepoznata međutim zna se da se akumuliraju : organske kiseline, fenoli, proteini, karbohidrati, hormoni i antibiotici. Neki od tih otpada su direktno otrovni za morske organizme dok neki stimuliraju razvoj heterotropnih bakterija te povećavaju potrebu za kisikom u akvariju, stvaraju CO2, spuštaju pH i redox potencijal. Akvariji u kojima se nagomilavaju te otrovne supstance imaju problema sa zdravljem i razvojem riba te loš rast i razvoj beskralježnjaka, neki stručnjaci vjeruju da postoji čvsta povezanost velike koncetracije organskog otpada sa velikim brojem bolesti u akvariju. Smanjivanjem koncetracije organskog otpada u akvariju vodi do poboljšane kvalitete vode te zdravim organizmima unutar samog akvarija. Osim direktne opasnosti po zdravlje organizama unutar akvarija, štetne organske supstance zamućuju vodu te joj daju žućkastu boju, ta zamućenost sprečava kvalitetno osvijetljavanje akvarija blokirajući transmisiju svijetlosti, pogotovo plavog actinic spektra (420 nm). Upotreba aktivnog ugljena je jedna od najefikasnijih i najednostavnijih metoda za odstranjivanje organskih supstanci iz akvarija.

Što je aktivni ugljen?

Prije svega treba napomenuti da je upotreba aktivnog ugljena vrlo raširena u našem svakodnevnom životu a ne samo u akvaristici. Voda koju pijemo je filtrirana aktivnim ugljenom, točionice i proizvođači napitaka koriste aktivni ugljen u proizvodnji napitaka, bijeli šećer je proizveden upotrebom aktivnog ugljena, kozmetika i lijekovi se proizvode upotrebom aktivnog ugljena...
Izraz Aktivni ugljen pokriva cijeli spektar raznih materijala napravljenim od ugljena koji imaju svojstvo da privuču i zadrže određene supstance na svojoj površini, to svojstvo se zove Adsorpcija/Absorpcija, adsorpcijski/absorpcijski proces je ono što mi podrazumijevamo pod pojmom Kemijska Filtracija. Kemijska filtracija u akvarijskom smislu znači da se određene rastopljene supstance odstranjuju iz vode. Naglasak je na riječi "odstranjuju", za razliku od mehaničke filtracije koja filtrira vodu sakupljajući čestice na svojoj površini i stvarajući vizuelno čistu vodu unutar akvarija ,međutim te čestice su i dalje u vodi, samo ne u akvariju nego na mehaničkim filterima te imaju i dalje efekta na kvalitetu vode, kemijska filtracija odstranjuje supstance iz vode i samim time te supstance više nemaju nikakvog efekta na kvalitetu vode.

Materijali koji se najčešće koristi za izradu ugljena su: ugljen,životinjske kosti, treset, lignit, drvo, razne ljuske(kokosove,orahove...)...Taj materijal se karbonizira izlaganjem vrlo visokoj temperaturi koja stvara sitne pore unutar materijala. Ugljenizirani produkt se zatim aktivira izlaganjem vrlo toplom mlazu plina ( od 200 - 1600 Celzijus stupnjeva) uz reguliranje nivoa kisika i karbon dioksida. Taj završni proces aktivacije stvara brzu unutarnju mrežu pora i mijenja kemijsku strukturu površine pora dajući mu unikatnu sposobnost filtriranja.
Vrsta sirovog materijala te način na koji je obrađen karakterizira kvalitetu aktivnog ugljena i njegovu cijenu. Postoje deseci aktivnog ugljena od svake vrste materijala i vrlo mali dio je pogodan za akvarijsku upotrebu.Vrste ugljena koji se dobiju tim procesom su : aktivni ugljen u granulama (GAC granular activated carbon), aktivni ugljen u prahu (PAC powdered activated carbon) ili aktivni ugljen u listićima ( kompresirani PAC). Neke vrste ugljena se aktiviraju upotrebom ili ispiranjem sa fosfornom kiselinom, cinkovim kloridom i kalijum hidroksidom, te vrste ugljena su potpuno nepogodne za upotrebu u akvarijima i vrlo je mala šansa da ćete danas naći tu vrstu ugljena za akvarijsku upotrebu. Ipak, postoji mogućnost da problemi zbog upotrebe aktivnog ugljena dolaze baš od lošeg izbora ugljena tj zbog upotrebe aktivnog ugljena koji nije uopće pogodan za akvarije.

Uz to također ni vrste ugljena koje su pogodne za upotrebu u akvarijima opet nisu pogodne za upotrebu u svim situacijama. Zbog toga je skoro nemoguće klasificirati ugljen, izrazi kao što su : laboratorijski ugljen, vrlo kvalitetni ugljen, A klasa, premium klasa ... ne postoje u proizvodnji ugljena. Ti izrazi su stvoreni od strane akvarijske industrije da bi sugerirali kvalitetu ugljena jer je stručno objašnjenje vrlo često neshvatljivo običnim korisnicima. Zbog toga ćemo pokušati objasniti koje su to osobine ugljena na koje bi trebali obratiti pažnju kao pokazatelje kvalitete aktivnog ugljena te upotrebi u situaciji koja nam je potrebna.

Kako funkcionira aktivni ugljen?

Najveći dio aktivnog ugljena tvori zrak. Aktivni ugljen sadrži tisuće i tisuće sitnih rupa, pukotina, pora kroz koje voda može cirkulirati. Kada voda/more koje nosi sa sobom organski otpad uđe u te sitne prolaze dolazi do kratko dometnih privlačnih sila (elektrostatične Van der Walls sile ) između molekule otpada i samog aktivnog ugljena te se molekula otpada zaustavlja/zalijepi u ugljenu. Ta metoda se zove fizička adsorpcija. Osim adsorpcije aktivni ugljen odstranjuje otpad i absorpcijom. Absorpcija djeluje na način da se gas/materijal difuzijom uvodi u sitne pore aktivnog ugljena gdje se tada kemijskom reakcijom ili jednostavnim fizičkim zaustavljanjem neutraliziraju ti materijali. Za primjer, ozone O3 se absorbira u unutrašnjost aktivnog ugljena gdje oksidira dio površine aktivnog ugljena te se reducira na kisik O2 koji nije štetan za akvarije. Ozone se ne akumuluira ili taloži u strukturi aktivnog ugljena,
Oba dva procesa (adsorpcija/absorpcija) uključuju prijenos otpada iz tekućeg oblika (voda/more) u čvrsti oblik (ugljen).
Treći proces odstranjivanja otpada se zove kemijska sorpcija koja stvara nepovratnu kemijsku vezu između površine ugljena i otpada, otpad je čvrsto vezan za ugljen.

Koja vrsta aktivnog ugljena je najbolja za upotrebu u akvarijima?
Efektivnost aktivnog ugljena za akvarije ovisi o par faktora, to su totalna površina ugljena, distribucija veličine pora, volumen pora te veličina ugljena.

Površina ugljena
Vrste ugljena koji imaju veću totalnu površinu za koju se mogu zalijepiti veće količine otpada će naravno moći zadržati veće količine otpada. Intersantno najveća količina totalne površine ugljena se nalazi u njegovim porama a ne na samoj vanjskoj površini ugljena. Vanjska površina ima zanemarivu površinu ugljena i zato što nije porozna nema adsorpcijske funkcionalnosti.
Drveni ugljen zbog toga služi samo kao mehanička filtracija uz vrlo malu zanemarivu mogućnost adsorpcije. Malo iznad njega je ugljen od životinjskih kostiju koji spada kao i drveni ugljen u površinske aktivne ugljene. Te vrste ugljena imaju aktivnu površinu koja prekriva neaktivnu unutrašnjost koja je uglavnom puna fosfata.
Iznad tih vrsta ugljena su ugljeni koji nas interesiraju a zovu se totalno aktivni ugljeni. To su najporozniji aktivni ugljeni koji mogu biti porozni do čak 1000 kvadratnih metara po gramu ugljena. Količina kvadratne poroznosti po gramu ugljena je karakteristika po kojoj se mijeri kvaliteta aktivnog ugljena i kao takva se piše u njegovim specifikacijama. Za upotrebu u akvarijima veća totalna površina ne znači automatski da je taj tip ugljena najbolji, jer ekstremno velika poroznost implicira na postojanje vrlo sitnih (ekstremno sitnih) pora i kanalića koje su presitne da bi primile kontaminante koje želimo odstraniti iz akvarija. Mjera kojom se mijeri mikropoznost je IAN ili Iodine adsorption number. IAN broj od 1000 na gore označava vrlo mikroporosan ugljen. MN ili molasses number označava makroporoznost, MN broj od 400 na gore označava makroporozan aktivni ugljen.
Aktivni ugljen za akvarijsku upotrebu bi trebao imati totalnu površinu od 500-900 kvadratnih metara po gramu proizvoda.

Distribucija veličine pora
Veličina pora u aktivnom ugljenu je klasificirana pod : mikroporama, prijelaznim porama te makroporama (malim,srednjim,velikim porama). Male pore služe za adsorpciju malih molekula, srednje pore su odlične za odstranjivanje većih organskih molekula otpada tipičnih za akvarijski otpad, velike pore služe za što lakšu distribuciju tekućeg medija do unutrašnjih pora, sprečavaju štopanje ugljena te služe kao mehanička filtracija odstranjujući krupnije čestice i dajući akvariju kristalni izgled.
Velika većina ugljena ima previše malih pora a premalo srednjih pora da bi bili efikasni za upotrebu u akvarijima, ugljen sa vrlo sitnim mikroskopskim porama se koristi za filtriranje zraka pošto su čestice prljavštine prisutne u zraku vrlo sitne, sa druge strane tipične molekule otpada u akvarijima su vrlo velike i teške te da bi se njih odstranilo treba koristiti aktivni ugljen sa većim porama. Pri upotrebi neadekvatnog ugljena događa se da se aktivni ugljen vrlo brzo zapuni sa velikim molekulama otpada u kratkom vremenskom roku dok je unutrašnjost ugljena praktički neiskorištena. Veličina pora se mijeri u Angstromima. Sitne pore veličine 15 Angstroma su premale za teške i velike organske molekule otpade. Makroporozni ugljen sa porama veličine 30 Angstroma se koristi za odstranjivanje akvarijskog organskog otpada. Materijal koji se koristio za dobijanje aktivnog ugljena diktira veličinu pora. Aktivni ugljen od kokosovih ljusaka ima vrlo sitne mikroskopske pore te se taj ugljen najviše koristi u odstranjivanju kloramina iz vode iz slavine. Aktivni ugljen dobijen od Lignita je makroporozan te su njegove pore odlične za odstranjivanje akvarijskog organskog otpada.

Volumen pora
Kombinacija relativno visokog postotka srednjih i velikih pora plus velika totalna površina rezultira ugljenom koji ima veliki volumen pora (puno praznog prostora unutar čestica aktivnog ugljena) . Dobar broj volumena pora za akvarije bi bio : 1 do 1.5 mililitra po gramu (ili cc). Takav ugljen ujedno teži puno manje za svoju masu prema ostalim ugljenima napravljenim od istog sirovog materijala.

Veličina ugljena
Što su manje čestice ugljena kraće će voda putovati do unutarnje površine ugljena. Pri izboru veličine čestica aktivnog ugljena koji želimo upotrijebiti u akvariju trebamo obratiti pažnju na filterski sistem gdje ga želimo upotrijebiti. Ako mislimo koristiti aktivni ugljen u brzim vanjskim filterima (kanister filteri,hang on...) tada bi preporučio upotrebu ugljena veće granulacije koji se teže zapuni na svojoj vanjskoj površini te omogućuje bolju disperziju vode između granulata. Sa druge strane ako aktivni ugljen mislimo koristiti u fluidizirajućim kemijskim reaktorima (optimalno riješenje) tada je bolje koristiti ugljen manje granulacije koji puno lakše fluidizira a ujedno ima i veću totalnu površinu).
Specifikacija aktivnog ugljena tj veličine čestica pogodnim za akvarijsku upotrebu su čestice veličine : 1,4 do 4,75 mm.

Pepeo
Pepeo je ostatak inorganskog materijala koji je nastao u procesu aktivacije ugljena. Kemijska struktura pepela zavisi o materijalu koji je korišten u stvaranju aktivnog ugljena, većinom se pepeo sastoji od željeza i kalcijum oksida. . Kvalitetni aktivni ugljeni se tokom procesa proizvodnje ispiru kiselinom da bi se odstranili neorganski ostaci.

Prednosti upotrebe aktivnog ugljena

Odstranjuje hidrogen sulfid i metan koji može nastati u akvariju ili njegovoj piješčanoj podlogi zbog loše cirkulacije.
Odstranjuje klor, kloramine koji može ući u akvarij upotrebom vode iz slavine i nepravilno deklorirane.
Odstranjuje organske kontaminante nastale biološkim procesima u akvariju koji su povezani sa lošim stanjem živih organizama, samim time poboljšava kvalitetu akvarija te zdravlja i razvoja tih istih organizama.
Odstranjuje vanjske kontaminante koji mogu ući u akvarij ( dezodoransi, pesticidi, dim cigareta... )
Podiže redox vode
Stvara kristalno čistu vodu koja omogućava bolju disperziju akvarijske rasvijete ( upotreba manje količine rasvijetnih tijela da bi se osvijetlio akvarij), pogotovo u morskim akvarijima gdje se koristi plava aktinik rasvijeta 420 nm
Odstranjuje otrove koje otpuštaju živi organizmi i biljke/alge koji služe za uništavanje protivnika (aleopatija)
Podiže koncetraciju kisika u akvariju smanjujući pritisak na biološku filtraciju odstranjivanjem organskog otpada
Vrši kemijsku, mehaničku, biološku i denitrificirajuću filtraciju ( denitraciju samo u sporim fluidized filterima/reaktorima)

Kako pravilno koristiti aktivni ugljen

Najoptimalnija upotreba aktivnog ugljena se dobije upotrebom aktivnog ugljena u fluidizirajućim kemijskim reaktorima. Protok kroz čestice aktivnog ugljena bi trebao biti oko 4 litre na sat, takav način upotrebe se može dobiti samo sa fluidizirajućim filterima pošto oni imaju ventile pomoću kojih se regulira protok kroz reaktor da bi se dobilo optimalno fluidiziranje čestica. Također većina korisnika fluidizirajućih reaktora koristi te filtere u sumpu gdje se obrađuje samo dio vode iz cijelog sistema. Tim načinom upotrebe se može izbijeći prebrzo odstranjivanje organskih čestica u slučajevima duže neupotrebe ugljena te izbjeći šok koji može nastati ako se u takvoj situaciji naglo koristi ugljen. Održavanje reef akvarija je stvar stabilnosti i održavanje omijera između hranjivih tvari i njihovog odstranjivanja, upotrebom fluidizirajućeg kemijskog reaktora moguće je uskladiti pravilan omijer te dati živim organizmima u akvariju vremena da iskoriste hranjive materijale a istovremeno njihovim sporim odstranjivanjem spriječiti mogućnost nagomilavanja štetnih organskih otpada i otrova. Fluidizirajući reaktori fluidiziraju čestice aktivnog ugljena što spriječava nastanke "bypassa" , štopanja materijala teiskoristivost svake čestice ugljena, samim time je upotreba ugljena puno efikasnija i ekonomičnija. Još jedna prednost upotrebe aktivnog ugljena u fluidizirajućim reaktorima je neupotreba filterskih vrećica te prefiltera u tom slučaju. Aktivni ugljen se samo usipa u reaktor te pomoću ventila podesi fluidiziranje čestica. Pri upotrebi u brzim filterima (kanister,hang on..) aktivni ugljen se koristi u filterskim vrećicama i smiješten u sendviču između slojeva vate, u tom slučaju vata i filterska vrećica u vrlo brzom roku postanu zapunjene detritusom i krupnijim otpadom iz akvarija što uvelike otežava pravilno funkcioniranje ugljena te mogu postati mijesta, u slučaju dužeg neodržavanja filtera, na kojima se akvarijska voda prlja i truje raznim otpadom. Takve filtere treba vrlo često održavati i mijenjati prefiltere te ispirati vrećicu što oduzima dosta vremena, upotrebom aktivnog ugljena u fluidizirajućim reaktorima takav način održavanja i gubljenja vremena nije potreban te se samo održavanje akvarija pojednostavljuje.
Prednosti upotrebe aktivnog ugljena u fluidizirajućim reaktorima
-Ne izaziva svijetlosni šok kod fotosintetičkih organizama zbog laganog odstranjivanja tanina i sličnih organskih komponenti koje zamućuju vodu
-Ne izaziva šok prebrzim odstranjivanjem korisnih hranjivih materijala
-Jednostavnost upotrebe
-Ekonomičnost upotrebe aktivnog ugljena zbog dugotrajne funkcionalnosti samog filt. materijala
-Pravilan protok kroz aktivni ugljen i postizanje optimalnih perfomansi filtracije
-Također zbog sporog protoka postaje uz kemijsku filtraciju i denitrificirajući filter
-Nema zaštopavanja aktivnog ugljena i sakupljanja detritusa

fluidreact.jpg

U slučaju da se aktivni ugljen koristi u brzim kanisterskim ili hang on filterima trebalo bi koristiti najsporije modele filtera i koristiti male količine aktivnog ugljena. Treba posebno obratiti pažnju ako se aktivni ugljen koristi u tim brzim tipovima filtera nakon duge neupotrebe aktivnog ugljena u akvariju, naglo odstranjivanje otpada može vrlo opasno šokirati organizme unutar akvarija. Preporučena brzina protoka vode/mora kroz aktivni ugljen je 65 mililitra u minuti (oko 4 litre na sat), protok veći od toga se pokazao neučinkovit i perfomanse filtriranja aktivnog ugljena pri većem protoku opada.

Preporuča se upotreba prefilterskog materijala u slučaju da se aktivni ugljen koristi u kanister ili hang on filteru. Aktivni ugljen najbolje funkcionira kada dobija čistu vodu, krupni otpad može brzo zapuniti vanjske pore aktivnog ugljena ili filtersku vrećicu u kojoj je ugljen smiješten te uvelike smanjuje efikasnost aktivnog ugljena. Prefilterski materijal i vrećice u kojima je smiješten ugljen treba redovito mijenjati i ispirati da bi se efikasnost aktivnog ugljena održala na najvišem nivou.

Koliko aktivnog ugljena koristiti
Akvaristi koji imaju piješčane filtere te makro alga filtere (ili imaju velike količine makro/mikro alga u akvariju) trebaju koristiti veće količine aktivnog ugljena nego akvaristi koji ih ne koriste, reef akvaristi također trebaju koristiti veće količine aktivnog ugljena. Pošto je nemoguće dati točne mijere koliko aktivnog ugljena trebate koristiti (zbog različitosti svakog akvarija i samog aktivnog ugljena, također i preporuke stručnjaka idu od 1 gr na litru pa do 1020 gr na 100 litara ) najbolji način je da posmatrate akvarij, akvarij treba biti bistar i bez žutila vode. Kad voda/more požuti vrijeme je novu dozu aktivnog ugljena, ako se akvarij prebrzo zamutio (u kratkom vremenskom roku) onda trebate koristiti veće doze samog ugljena.

Rok trajanja aktivnog ugljena
Naravno to najviše zavisi o količini otpada u akvariju, što je akvarij više prljav aktivni ugljen će se prije zapuniti i zahtijevati promijenu. U prosijeku aktivni ugljen traje oko 6 tijedana u morskom akvariju, tkz Reef akvariji ili akvariji sa velikom količinom koralja proizvode puno veće količine raznovrsnog organskog otpada te zbog toga preporučamo češće izmijene aktivnog ugljena u reef akvariju.

Upotreba aktivnog ugljena sa akvarijskim lijekovima
Većinu lijekova aktivni ugljen vrlo brzo absorbira, pogotovo antibakterijske i antiparazitske lijekove. Prije upotrebe lijekova aktivni ugljen se mora odstraniti iz akvarijskog sistema. Nakon upotrebe lijekova koristiti sviježi aktivni ugljen za odstranjivanje ostataka lijekova iz akvarija.

Upotreba ugljena u starijim akvarijima koji nisu koristili aktivni ugljen
Treba biti vrlo pažljiv pri upotrebi ugljena u akvarijima koji već duže funkcioniraju a nisu do sada koristili aktivni ugljen. Definitivno je preporuka da se u tim akvarijima početna, a i daljnja, upotreba ugljena počne sa fluidizirajućim kemijskim reaktorima i manjim količinama ugljena da se izbjegnu vrlo opasni šokovi koji mogu ugroziti živote organizama unutar akvarija.

Specifikacije aktivnog ugljena za akvarijsku upotrebu
Ne smije biti aktiviran ili ispran fosfornom kiselinom, cinkom ili hidroksidom
Makroporozna struktura : Od 30 Angstroma na gore
Niski Iodine broj : Ispod 600
Visoki Molasses broj : Od 400 na gore

Dezinformacije vezane uz aktivni ugljen

Jedna od čestih dezinformacija je da kvalitetni aktivni ugljen mora "šištati" i/ili ispuštati mjehuriće u kontaktu sa vodom (pri prvom ispiranju prije upotrebe). To nije istina, neki od najkvalitetnijih aktivnih ugljena ne proizvode apsolutno nikakvu reakciju u prvom kontaktu sa vodom. Šištanje i ispuštanje zraka nije nikakav pokazatelj kvalitete aktivnog ugljena.

Aktivni ugljen odstranjuje elemente u tragovima!
To je česti razlog neupotrebe ugljena u reef akvarijima i nije točan. Iako aktivni ugljen može odstraniti neke metale koji se smatraju elementima u tragovima (Trace elements) on ima puno veći afinitet prema organskom otpadu nego prema metalima. Protein skimmer ( te ozon ) odstranjuje puno veće količine elemenata u tragovima nego aktivni ugljen. Sa druge strane metabolički i biološki procesi u akvariju odstranjuju velike količine elemenata u tragovima te se oni moraju ionako dozirati. Upotreba aktivnog ugljena i protein skimmera da bi se dobila čista kristalno bistra voda bez toksina uvelike nadmašuje relativno minoran problem odstranjivanja elemenata u tragovima pošto je njih lako nadomijestiti komercijalnim aditivima.

Prikaz kvalitete ugljena odstranjivanjem boje (methylen plava)
Vrlo često proizvođaći ili nezavisni "stručnjaci" prikazuju kvalitetu ugljena tako da u akvarij uspu boju (obične methylen plavu) te uspoređuju razne vrste ugljena po brzini upijanja/odstranjivanja te boje iz akvarija. Taj test ne predstavlja ništa što bi akvaristu moglo interesirati, osim da pobijednik tog testa odlično skida boju iz akvarija te bi upotreba tog ugljena bila odlična samo za tu namijenu (odstranjivanje methylen plave boje iz akvarija). Čak se dokazalo da aktivni ugljeni koji su bili odlični u odstranjivanju plave boje iz akvarija imaju najlošije perfomanse u odstranjivanju organskog otpada iz akvarija. Pošto hobisti nemaju pristup skupoj laboratorijskoj opremi pomoću koje bi mogli testirati kvalitetu aktivnog ugljena, najlakši način provijere aktivnog ugljena je bistrina vode koju dobijemo njegovom upotrebom, reakcijama organizama u akvariju na upotrebu tog ugljena, pH varijacije tj ne smije biti pH varijacija uzrokovanim ugljenom... u globalu opće stanje akvarija pri upotrebi aktivnog ugljena nam je najbolji pokazatelj njegove kvalitete.

Negativne reakcije akvarijskih organizama na upotrebu aktivnog ugljena
Često se može čuti da akvaristi imaju problema pri upotrebi aktivnog ugljena, osim razloga navedenim u gornjem dijelu članka (loš izbor ugljena ) iz našeg iskustva koje smo skupili zadnjih 10 godina ustanovili smo da većina tih problema dolazi upravo zbog sasvim suprotnog razloga a to je neupotreba ugljena. Naime kontradikcije oko aktivnog ugljena, netočne informacije koje kruže oko njega uzrokuju situaciju da hobisti ne upotrebljavaju aktivni ugljen ili ako ga upotrebljavaju onda ga upotrebljavaju nepravilno (pre male količine, predugi rok upotrebe, u neadekvatnim filterima ili uopće bez filtera...) što dovodi do vrlo lošeg stanja akvarija i živih organizama u akvariju te pojavi problema zbog nagomilavanja organskog otpada, eutropifikacije/propadanja akvarija. Ironično kada dođe do takve situacije tek tada hobisti počinju koristiti aktivni ugljen, rowaphos i sve ostale preparate i dodatke koje se trebalo koristiti od početka upravo da bi se izbjegnula navedena situacija. Osnovno pravilo morske akvaristike a mogu reći i akvaristike uopće je izbjegavanje bilo kakvih drastičnih promijena, pa čak i na bolje. Prenagle promijene u akvariju, iako su promijene na bolje mogu uzrokovati štete i uginuće te vrlo loše stanje svih živih organizama u akvariju. Nagla pravilna upotreba aktivnog ugljena u akvariju gdje su nagomilani razni organski otpadi dovodi do totalnog šoka kod akvarijskih organizama, naglo razbistrivanje vode zbog upotrebe ugljena stvara svijetlosni šok kod organizama, pogotovo fotosintetičkih. Intenzitet svijetlosti se mnogostruko pojačava u bistroj vodi jer više nema organskog otpada ni sitnih čestica koje blokiraju svijetlost. Dolazi i do nagle promijene u kemijskoj strukturi vode, nagomilani organski otpad uvelike utječe na razne bitne akvarijske parametre, naravno u lošem smislu. Naglo odstranjivanje tog otpada mijenja koncetraciju kisika i CO2, pH, redox potencijal, koncetraciju hranjivih tvari... te još mnoge druge promijene na koje se akvarijski organizmi ne mogu naviknuti.
Da bi se to spriječilo održavajte akvarij pravilno od samog starta a ne početi sa kvalitetnom filtracijom kada se počnu pojavljivati problemi, tada je već kasno.

Ne koristiti aktivni ugljen u kombinaciji sa piješčanim (DSB) ili alga filterima (Refugiumima)
Dosta česta dezinformacija koja uzrokuje mnogo problema i većinom goleme štete u gubitku živih organizama. Naime kako je navedeno u gornjem dijelu članka, osim bioloških procesa i metabolizma koji su prisutni u svakom akvariju, akvariji koji koriste piješčane filtere i/ili refugiume zbog konfiguracije piješčanih filtera na dnu akvarija imaju vrlo slabu do nikakvu cirkulaciju na tim mijestima, taj nedostatak cirkulacije uzrokuje probleme i stvaranje hidrogen sulfida i metana. Osim stvaranja tih štetnih elemenata ogroman biološki kapacitet tih filtera stvara veliku količinu CO2, spušta redox potencijal te enormne količine organskih supstanci koje su proizvod metaboličkih aktivnosti bakterija. Uza sve to vrlo često korisnici tih piješčanih filtera koriste i refugiume u kombinaciji sa njima. Alge a pogotovo u ljetnim mijesecima ili pri visokim temperaturama akvarija otpuštaju vrlo velike količine fenola i karbohidrata, također konfiguracije refugiuma vrlo često su takve da imaju slab protok i skoro nikakvu cirkulaciju pri korijenu alga i njihove podloge što opet pogoduje stvaranju metana i hidrogen sulfida.
Korisnici takvih sistema bi itekako trebali koristiti aktivni ugljen i to u puno većim količinama nego akvaristi koji ne koriste takve tipove filtracije.

Pasivna upotreba ugljena
Česta dezinformacija koja također stvara velike štete i gubitke akvarijskih organizama. Vrlo često akvaristi koriste aktivni ugljen postavljen u nekom dijelu sumpa sa velikim protokom računajući da će aktivni ugljen i pri takvoj upotrebi filtrirati akvarij. Nažalost upotreba aktivnog ugljena na taj način je skoro zanemariva. Eksperimenti rađeni sa ciljem testiranja aktivne i pasivne upotrebe aktivnog ugljena pokazali su da aktivni ugljen pri pravilnoj aktivnoj upotrebi (u filterima) odstrani kompletan organski otpad iz akvarija za oko 5 sati. Istovremeno pri pasivnoj upotrebi (aktivni ugljen u filterskoj vrećici smiješten na mijestu vrlo brzog protoka ) u 5 sati upotrebe je eliminirao samo oko 30 % organskog otpada. Čak ni nakon 7 dana upotrebe pasivna upotreba aktivnog ugljena nije odstranila organski otpad iz akvarija što pokazuje da je takva upotreba aktivnog ugljena beskorisna, bacanje novaca i direktno ugrožavanje kvalitete života akvarijskih organizama.

Aktivni ugljen ne može služiti za biološku filtraciju
Zbog vrlo velike količine raznih pora (mikro i makro pora) ne postojiporozniji filtracioni materijal, kao što svi znamo poroznost materijala odlikuje biološku filtraciju. Peter Willkens (pionir moderne morske akvaristike) je još 70-ih koristio aktivni ugljen za skoro cjelokupnu filtraciju svog koraljnog akvarija, njegov koraljni akvarij spada u najstarije funkcionirajuće koraljne akvarije. Na slici je predstavljen sa starošću preko 20 godina. Willkens je koristio bočni unutarnji filter preko cijelog boka akvarija koji je bio potpuno ispunjen aktivnim ugljenom, ostali dio filtracije je mali zračni unutarnji protein skimmer. Sama količina koju je Peter Willkens koristio (par kg ugljena) pokazuje da aktivni ugljen nema nikakvih štetnih efekata u morskom akvariju, naravno podrazumijeva se na kvalitetan ugljen pogodan za morske akvarije. Uz kemijsku filtraciju Willkens je koristio aktivni ugljen i kao kompletnu biološku filtraciju te je upotrebljavao ugljen na vrlo dugi vremenski rok bez izmjene ugljena. Upotrebom velikih količina aktivnog ugljena pri sporom protoku dobijamo kemijsku, biološku, mehaničku te denitrificirajuću filtraciju dakle kompletnu filtraciju akvarija.
U slučaju da koristite aktivni ugljen na taj način morate obratiti pažnju pri izmjeni ugljena, ne smije se nikada mijenjati kompletan ugljen pošto bi to vrlo opasno poremetilo filtraciju te se ne smiju odjednom mijenjati velike količine ugljena zbog opasnosti od šokiranja organizama svijetlosnim šokom. U tim slučajevima mijenjate samo 20-30 % ugljena svakih 20-30 dana dok ne promijenite kompletan ugljen.

wilkens2sm.jpg

Pošto ugljen može biti aktivan i do 6-7 mijeseci bez bojazni da će otpustiti neke opasne materijale koje je odstranio iz akvarija, preporuča se izmjena aktivnog ugljena pri tom načinu upotrebe svakih 6 mijeseci. Također se preporuča ostatak starog ugljena isprati da bi se odstranio detritus i ostali organski otpad te ga vratiti u akvarij. Ispiranje se vrši naravno samo sa vodom/morem iz akvarija gdje je ugljen bio prisutan, nikako pod slavinu pošto će taj način ispiranja uništiti većinu pozitivnih bakterija.

Opaska autora
U specijaliziranoj akvarijskoj literaturi napisane od strane stručnjaka postoje 2 bitna članka o analizi ugljena, Hovanec 1998 i Stephen Spotte/Gary Adams 1984, interesantno autori tih dvaju članaka su došli do dijametralno suprotnih zaključaka o kvaliteti raznih vrsta ugljena. Hovanec tvrdi da su ugljeni dobijeni od kokosovih ljusaka najlošiji za upotrebu u akvariju zbog presitnih pora dok Spotte i Adams tvrde da je ugljen dobijen od kokosovih ljusaka odličan za odstranjivanje akvarijskog organskog otpada. Pri pisanju ovog članka upotrijebljene su informacije dobijene analizom jednog i drugog članka te još nekolicine ostalih (Richard Harker, Richard M. Greenfield, James R. Layton, Julian Sprung, Charles Delbek) da bi se dalo što raznovrsnije i točnije objašnjenje o samom subjektu članka : Aktivnom ugljenu. Uz samu analizu navedenih stručnih članaka najviše podataka i sama srž članka je napisana iz vlastitog iskustva stečenog dugogodišnjom upotrebom aktivnog ugljena u akvarijima, bez stručnih i laboratorijskih analiza ali informacijama dobijenim na način koje akvariste najviše i interesira, a to je jednostavno upotreba ugljena i promatranje reakcije živih organizama te samog akvarija na aktivni ugljen.

Kvalitetne Fluidizirajuće Kemijske Reaktore kao i kvalitetni aktivni ugljen pogodan za filtraciju akvarija možete kupiti u EleganceReef On line trgovini na ovom linku : ER Trgovina

Add a comment

Održavanje Opreme

Korisnička ocjena:  / 0

Redovno i temeljito održavanje i čišćenje akvarijskih pumpi i ostalih akvarijskih uređaja koji su u kontaktu sa vodom/morem produžuje rad uređaja, osigurava optimalan rad te spriječava kvarove i potencijalne probleme.

Važno
Prije svakog rada unutar akvarija obavezno iskopčati sve električne uređaje da bi ste spriječili električni udar. Nikada ne stavljati ruku ili bilo koje druge dijelove tijela u akvarij u i na kojemu su električni uređaji pod naponom.
Svi akvarijski električni uređaji moraju biti propisno spojeni na odgovarajuću električnu mrežu (napon/frekvenciju) te zaštićeni osiguračem. Kabele i utičnice nikada ne stavljajte na pozicije gdje se može kondenzirati vlaga (koristite ventilatore u kabinetima), gdje se može spustiti voda iz akvarija u slučaju prelijevanja ili bilo kojeg drugog događaja gdje se voda može preliti izvan akvarija, nikada ih ne postavljajte blizu ili ispod preljeva(overflowa), ventila, bulkheada, kanisterskih filtera, pumpi i sličnih uređaja koji u slučaju kvara ili ispadanja cijevi mogu usmijeriti mlaz prema električnim instalacijama. Kabeli ne smiju biti nategnuti i linearno iči u utičnice, obavezno kabeli moraju biti prije samog spoja u utičnicu olabavljeni, i pozicionirani niže od utičnica, vlaga i tekućina se može kondenzirati na kabelima i spustiti ravno u utikač/električnu mrežu. Olabavljeni i spušteni kabeli prije samog spoja sa utičnicom sprečavaju tu pojavu.
Ako je moguće koristite ups i slične uređaje koji vam mogu zaštititi električnu opremu u slučajevima udara groma, naglih padova i skokova električnog napona te bilo kakvih promijena uzrokovanih nepravilnom strujnom mrežom. Svi električni uređaji su testirani i namijenjeni za rad na 220V/50 Hz.

Pri upotrebi električnih pumpi te ostalih akvarijskih uređaja koji su u kontaktu sa vodom/morem i gdje je visoki pH te gdje se doziraju razni mineralni aditivi ili koristi tvrda voda bogata mineralima treba obratiti posebnu pažnju na redovito čišćenje i održavanje pomičnih dijelova pumpi te ostalih dijelova u kontaktu sa vodom a koji su bitni za optimalan rad uređaja.
U slučajevima visokog pH ,redovitog doziranja minerala (visoke koncetracije kalcijuma,karbonata,magnezijuma...) te pogotovo u kombinaciji upotrebe Kalkwaser reaktora i Kalcijum reaktora dolazi do taloženja minerala na osovinama i rotorima pumpi. Najveće taloženje se u tim uvijetima događa na mijestima sa povišenom temperaturom a to su mijesta gdje zbog trenja između osovine i rotora dolazi do lokalnog porasta temperature. Taloženje minerala na tim mijestima uzrokuje otežan rad tih uređaja, porast temperature, potrošnju veće količine wati od dopuštenog i na kraju do kvarova i izgaranja pumpi u najgorem slučaju. Nikada ne dozirajte kalkwaser direktno na ulaze ostalih pumpi filtera, nikada ne postavljajte izlaz iz kalkwaser reaktora u neposrednu blizinu kalcijum reaktora, vrlo visoki pH iz kalkwasera u kombinaciji sa visokom koncetracijom minerala (kalcijuma,karbonata..) iz kalcijum reaktora stvara naslage na pomičnim dijelovima pumpi u vrlo kratkom roku ( 7-14 dana ) .
Ako je moguće kupite uređaj koji mijeri potrošnju wati električnih uređaja, čim primijetite porast upotrebe wati veće od dopuštenog/označenog znači da vam se unutar pumpi/električnih uređaja talože mineralne naslage i vrijeme je za čišćenje.
Taloženje mineralnih naslaga, prljavštine, bakterijskog filma na dijelovima pumpi i ostalih el. uređaja (pogotovo na elisama, osovinama,rotoru,statoru, zračnim cijevima/vodenim cijevima spojenim na pumpe/filtere) uzrokuju otežan rad i propadanje uređaja.

Upotreba refugiuma/piješčanih  i sličnih filtera u neposrednoj blizini ostalih akvarijskih uređaja sa pumpama mogu izazvati velika oštećenja na pomičnim dijelovima pumpi te kvar i izgaranje uređaja zbog taloženja otpada, zrnca pijeska, komada algi, puževa te ostalih organskih i anorganskih komadića koje završe u pumpama, zračnim i vodenim cijevima spojenim na akvarijske uređaje. Refugiumi/pješčani filteri/karantenski akvariji u sklopu sumpa ili neposrednoj blizini akvarijskih pumpi i ostalih akvarijskih uređaja, trebaju redovito čišćenje, rezanje i održavanje algi,pijeska i ostalog što se nalazi u njima, pri svakom takvom postupku se podižu zrnca pijeska, komadi alga, detritusa... i sveg ostalog što se nalazi u njima te zbog blizine pumpa bivaju automatski usisani u električne uređaje unutar sumpa te samog akvarija, uzrokujući manja i veća mehanička oštećenja elisa,osovina, rotora,magneta i ostalih dijelova uređaja sa kojima stupe u kontakt te mogu izazvati začepljenja i blokiranje pomičnih dijelova el. uređaja ili njihovih zračnih/vodenih cijevi, samim time mogu izazvati oštećenja te prestanak rada i izgaranje uređaja.
Sve akvarijske pumpe (potopne,protočne,cirkulacijske,filterske... ) se hlade sa vodom, pravilno hlađenje uređaja je vrlo bitno za njegov optimalan rad. Svi gore navedeni potencijalni problemi uzrokuju između ostalog i probleme sa hlađenjem uređaja što dovodi do kvarova i prestanka rada samog uređaja.

Naša preporuka je da refugiume, piješčane filtere,karantenske akvarije te ostale slične filterske/akvarijske dodatke postavite odvojeno od sumpa/filtera i u odvojenim posudama koje se u slučaju rada sa njima mogu kompletno iskopčati od glavnog akvarijskog/filtracijskog sustava te spriječiti odlazak otpada iz njih u akvarijsku opremu, također je naša preporuka da nakon rada sa njima dozvolite sat dva da se slegnu sve čestice koje su se podigle unutar njih i tek tada upalite pumpe i ponovno ih spojite na glavni filter/akvarij.
Također izlaze i ulaze u te sustave napravite kompletno zaštičene da bi ste spriječili puževe  i ostale sitne organizme da izađu iz tih sustava i oštete pumpe, začepe cijevi ili uzrokuju bilo kakve druge probleme koje mogu izazvati a koji se mogu negativno odraziti na pravilan rad akvarijskih uređaja i samog akvarija.

Naša preporuka je da u slučajevima upotrebe veće količine mineralnih dodataka, visokog pH te upotrebe tvrde vode u morskim i slatkovodnim akvarijima pumpe temeljito čistite jednom mijesečno, u slučajevima kada zbog nedostatka prostora koristite Kalkwaser reaktor i Kalcijum reaktor u neposrednoj blizini, ili vrlo velike količine mineralnih dodataka (zbog potražnje morskih organizama u tim akvarijima ) preporučamo čišćenje opreme i redovitu inspekciju rada svih uređaja dva puta mijesečno.
Obavezno očistite osovine, rotore ,stator/magnet, venturi, ventile,spojeve zračnih i vodenih cijevi od naslaga karbonata,bakterija, organskog i anorganskog otpada.

Add a comment

EXTREM Skimmeri

Korisnička ocjena:  / 0

extremetop.jpg

Extreme skimmeri Reef Octopus firme trenutno spadaju u najprodavanije modele protein skimmera na svijetu, razloga te popularnosti ima više ali najbitniji razlog je tkz BestBuy, jednostavno ne postoji skimmer na svijetu u tom cjenovnom razredu koji ima bolje perfomanse od Extrem modela. Svojim perfomansama, kvalitetom izrade, kvalitetom materijala te dizajnom ulaze u klasu vrhunskih svijetskih skimmera, jedina razlika je puno ekonomičnija cijena. EleganceReef je generalni distributor Reef Octopus firme za Hrvatsko tržište, osim dobre poslovne suradnje sa Reef Octopusom imamo i savijetodavnu ulogu pri izradi i dizajnu novih i sve boljih modela protein skimmera. Između ostalog uz navedene Extreme modele EXT160, EXT200, EXT250 i EXT300 koji se nude na svijetskom tržištu EleganceReef će prvi ponuditi  Recirculating modele Extreme skimmera NWEXT-200 i NWEXT-250 koji su izrađeni i dizajnirani po našim idejama. Uz već fantastične perfomanse koje imaju standardni EXT modeli, Recirculating modeli pojačavaju filtraciju akvarija do ultimativnih rezultata. Recirculating modeli koriste dodatnu tkz feed pumpu koja ubacuje akvarijsko more u tijelo skimmera, tim dizajnom pumpe na tijelu skimmera ne gube dio svoje snage na taj zadatak nego svu svoju snagu i perfomanse koriste samo za stvaranje što većih količina zračnim mjehurića i njihovo miješanje u tijelu skimmera. Perfomanse skimmera se tim dizajnom povećavaju za 25 - 30 %.

Karakteristike Extreme skimmera:

 • Italijanska Sicce PSK2500 pumpa, pumpa nevijerojatnih perfomansi (do 1500 lit/sat zraka) uz vrlo malu potrošnju, 25-30 watti, istu pumpu koristi ATI na svojim Bublle Master skimmerima te Tunze na svojim Hydrofoamer modelima
 • Integrirani i potpuno pomičan difuzor ( novo i jedinstveno riješenje ) koji smanjuje turbulenciju mjehurića što pridonosi boljem filtriranju i većoj količini otpada a ujedno omogućava potpuno čišćenje skimmera (vrlo važno)
 • Extra široki vrat skimmera te ostalih spojeva koji omogućavaju pojačani ulaz zraka, za razliku od ostalih starih modela skimmera koji imaju uski vrat zbog male količine zraka koje njihove pumpe ubacuju u skimmer, Extreme modeli imaju vrlo široki vrat koji može prihvatiti veliku količinu zraka u skimmeru a da ne izazovu prelijevanje skimmera
 • Kvalitetan i pouzdan sistem kontroliranja nivoa mora u skimmeru što omogućuje bolje kontroliranje filtracije i eliminiranje otpada
 • Poboljšani " Venturi" dizajn za Sicce PSK 2500 pumpe
 • "Pin wheel " specijalni propeler koji omogućuje stvaranje i miješanje velike količine zraka u skimmeru
 • 800 - 900 litara/sat zraka u skimmeru, sa modifikacijom Pin wheela do 1500 litara/sat zraka po Sicce PSK pumpi, za usporedbu AquaBee pumpe koje koristi Deltec na svojim modelima ubacuju 300 litara/sat zraka (model AP2000/1) u skimmer
 • Brzo i jednostavno skidanje čaše, zahtijeva samo 1,2 cm prostora iznad skimmera za vađenje čaše
 • Vrhunska izrada od najkvalitetnijeg Cell cast akrila otpornog na morsku vodu, lomljenje, propadanje...
 • Kvalitetno pakiranje i potpuna zaštita uređaja pri transportiranju, te detaljnim upustvom
 • Dostupni rezervni dijelovi i kompletna podrška
 • Garancija 12 mijeseci

 

klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku

Pomoć i odgovori na moguće probleme ili nepoznanice pri upotrebi Extreme i NW modela protein skimmera :

U slučaju da i dalje imate problema sa skimmerom i ne možete naći odgovor u niže navedenim objašnjenjima kontaktirajte nas na tel : 091 568 5784, putem naše web stranice www.elegancereef.com ili  mail adrese : info@elegancereef.com za pomoć.

P:Isprobao sam skimmer u slatkoj vodi i nema nikakvih mijehurića u tijelu skimmera ni otpada u čaši?
O:Protein skimmer većinom ne funkcionira u slatkoj vodi, da bi se pojavili mjehurići ili dovoljna količina mjehurića treba postojati određeni salinitet. Isprobajte skimmer u morskoj vodi.

P:Uključio sam skimmer u rad i nemam još nikakvog otpada u čaši, također velika količina mjehurića izlazi iz skimmera u akvarij/sump
O:To je normalna pojava, skimmer zahtijeva tkz breaking period koji može trajati od par sati pa do par dana. Da bi ste skratili breaking period prije upotrebe skimmera isperite ga sa blagom otopinom octa i destilirane/RO vode da odstranite naslage prljavštine i masnoće nastale pri proizvodnji. To se događa prvi prvoj upotrebi skimmera ili nakon temeljitog čišćenja, da bi ste skratili breaking period nakon temeljitog čišćenja isperite skimmer u akvarijskom moru ili otopini octa i destilirane vode, ne koristite vodu iz slavine ako ne želite da vam skimmer ponovno prolazi kroz breaking period. Kad se skimmer stabilizira početi će normalno odstranjivati otpad i količina mjehurića zraka koji izlaze iz njega će potpuno nestati ili se drastično smanjiti. Također obratite pažnju da li vam je skimmer pravilno spojen i pravilno postavljen u sumpu.

P:Nivo vode unutar skimmera mi se podiže i spušta i/ili dolazi do overskiminga
O:Izlaz iz skimmera treba biti malo van vode ili u ravnini sa nivoom vode u sumpu, potpuno potopljeni izlaz vode iz skimmera može uzrokovati backpresure/povratni pritisak i podizanje i spuštanje nivoa vode unutar tijela skimmera što uzrokuje overskiming/prelijevanje čaše ili nepravilan rad. Također protein skimmer (unutarnji/in sump modeli ) moraju imati uvijek isti nivo uronjenosti, nivo mora u komori gdje je lociran skimmer ne smije fluktuirati. Ako vam nivo mora u sumpu/komori nije konstantno isti nabavite water level/top of koji će vam održavati stabilan i jednak nivo. Fluktuacije nivoa izazivaju nekonsistentan i vrlo loš skiming (skimmer na odstranjuje otpad u čašu).

P:U skimmeru nema dovoljno zraka i/ili slab protok kroz tijelo skimmera
O:Provijerite venturi lociran na ulazu pumpe (u slučaju recirculating modela provijerite i pumpu skimmera i pumpu koja ubacuje more u skimmer tkz feed pumpa ), detritus, otpad, puževi, ugljen, filtracioni materijal, pijesak, alge ... koji se spuste iz glavnog akvarija ili se nalaze u sumpu bivaju povučeni u ulaz pumpe blokirajući protok vode i usisavanje zraka. Provijerite spojeve i cijevi zračnih/vodenih ulaza, organski i anorganski otpad, naslage bakterija, minerala i soli zapune spojeve cijevi i pumpi/skimmera sprečavajuće pravilan protok zraka/mora. U venturi/zračnu cijev usipajte slatku vode dok pumpa radi da odstranite naslage soli unutar cijevi/venturija. Provijerite da li vam je skimmer postavljen na odgovarajuću visinu u sumpu. Unutarnji modeli skimmera zahtijevaju pravilan nivo do kojeg mogu biti uronjeni da bi optimalno radili, u slučaju Extrem modela ta visina je 20-25 cm uronjenost. Ulaz pumpi kod Extreme skimmera treba biti okrenut prema dnu sumpa a venturi izlaz prema vrhu-suprotno od ulaza pumpe, taj položaj daje optimalne perfomance pumpi. Provijerite/očistite pumpu. Provijerite da li vam je pumpa spojena pravilno na uređaj te da je pravilno sklopljena. Pravilno održavanje uređaja je vrlo bitno za njegov optimalan rad, pročitajte ovu temu : Održavanje Opreme

P:Teško skidam čašu skimmera i teško je stavljam natrag na mijesto ?
O:Namažite gumeni prsten ( O-ring ) sa silikonom/vazelinom, to će olakšati skidanje čaše a ujedno i zaštititi gumeni prsten od pucanja i propadanja.

P:Skimmer mi vadi sve manje i manje otpada van
O:Očistite čašu skimmera ili u slučaju dugotrajne upotrebe bez čišćenja očistite cijeli skimmer. Needlewheel, Pinwheel, Meshwheel skimmeri imaju zajedničku osobinu da talože velike količine krutog otpada na vratu i unutarnjem dijelu čaše skimmera, te naslage smanjuju njegovu efikasnost jer se mjehurići zraka koji prebacuju otpad u čašu skimmera razbijaju pri kontaktu sa tim naslagama što dovodi do slabe efikasnosti pri izbacivanju otpada van. Čaša skimmera se u tom slučaju preporuča izvaditi i isprati svakodnevno da bi ste imali 100 postotnu učinkovitost, takvim održavanjem vrlo jaki skimmeri tipa Octopus Extreme vam mogu izvaditi vrlo velike količine fosfata, detritusa i ostalog organskog materijala iz akvarija te biti dovoljni za skoro kompletnu samostalnu filtraciju akvarija. Najduži period po našoj preporuki između čišćenja čaše je 7 dana, sve iznad toga uvelike smanjuje optimalan rad i filtraciju akvarija. Današnji kvalitetni skimmeri imaju odvod na čaši skimmera da bi se otpad iz čaše odvodio u veću posudu/kantu te tako sakupile što veće količine otpada bez svakodnevnog ispiranja čaše. Vrlo jaki skimmeri tipa Extreme mogu, što ovisi o postavci skimmera, vrsti filtracije i količini otpada u akvariju, napuniti čašu u jednom danu, i zbog tog razloga na takvim tipovima skimmera postoji odvod gdje se otpad može odvoditi u veću posudu. Naš savijet je da iako skimmeri imaju taj odvod, što je vrlo dobro riješenje u situacijama kada idete na duže izbivanje od akvarija (godišnji odmor,poslovni put... ) ipak taj odvod ne koristite u situacijama kada ste svakodnevno pored akvarija, ili iako ga koristite ipak pokušajte ispirati čašu 1 dnevno ili maximum 1 tijedno. Velika većina korisnika skimmera koji koriste odvod nažalost zbog te opcije ne ispiru čašu skimmera često što umanjuje njegove perfomanse i količinu otpada. Također je naš savijet da u slučaju kada koristite odvod iz skimmera posudu u kojoj se sakuplja otpad, postavite unutar sumpa da bi ste spriječili poplavu i istijecanje vode iz akvarija u slučaju overskimming/prelijevanja čaše skimmera.

P:Kako izvaditi osovinu i pinwheel/elisu radi čišćenja
O:Keramička osovina lako puca, koristite mali odvijač ili još bolje mala plosnata kliješta sa kojim možete uloviti dio elise i lagano je izvući van. Ne koristite silu jer ćete puknuti osovinu i oštetiti elisu. Također pažljivo vratite elisu i rotor nakon čišćenja natrag u pumpu, u slučaju nepažnje magnetna sila magneta vam može naglo povući rotor prema sebi i polomiti osovinu.

P:Koristim modificirani meshwheel i pumpa mi ne starta kako treba, bučan je i nemam zadovoljavajuće rezultate sa modifikacijom
O:Modifikacija najvjerojatnije nije napravljena kako treba, stavili ste previše slojeva mreže (2 -3 sloja maximum) što uzrokuje preveliki pritisak na pumpu i ne može pokrenuti vrtnju. Mreža nije skraćena kako treba, dijelovi mreže ne smiju viriti van rotora tj baze na koju ste zalijepili mrežu. Mreža mora biti izbalansirana, težina ravnomijerno postavljena prijeko cijele baze rotora/elise. Spojevi mreže sa elisom moraju biti ravnomijerno postavljeni i u istom smijeru, pogledajte slike. Komadići mreže su vam se odvojili i blokirali motor.

 

klikni za veću sliku klikni za veću sliku


VAŽNO: U slučajevima modifikacije bilo kojeg dijela skimmera garancija više ne vrijedi, sve modifikacije uređaja radite na vlastitu odgovornost.

P:Kako funkcionira protein skimmer?
O:U vodenoj kolumni višak hrane i otpad živih organizama se raspada u komadiće, polu tvrde te rastopljene organske tvari(DOM dissolved organic matter). Većina polu tvrdih te rastopljenih organskih tvari se dalje dezintegrira stvarajući više lančane organske molekule koje se ne mogu odstraniti mehaničkom filtracijom. U prirodi sitne organske čestice i rastopljene organske tvari postaju dio hranidbenog lanca ( planktonska hrana, ulaze u geološki i elementarni lanac, razlažu putem bakterija i ostalih organizama ). U akvariju rastopljene organske tvari se primarno razlažu u piješčanim i biološkim filterima međutim pošto je to vrlo spor proces (razlaganje otopljenih organskih tvari) stvaranje tih tvari je puno veće i brže nego njihova razgradnja. Razgradnja  otopljenih organskih tvari tj njihova asimilacija u biofilm stvara štetne efekte u respiraciji bakterija (konzumacija velike količine rastopljenog kisika, otpuštanje CO2 u akvarij te samim time proizvodnja velikih količina ugljične kiseline koja spušta pH, pad ORP-a, porast nitrita,nitrata,fosfata).
Veliki broj više lančanih molekula ima polarnu (+/- ,hidrofiličnu) glavu te nepolarni (hidrofobični ) rep.
Zbog te polarno/nepolarne strukture, takve molekule se spajaju/udružuju sa faznim objektima kao što su zrak/voda koji stvaraju zračni balon/mjehurić. Te molekule se zovu surfacanti.
Kada se surfacanti u vodi sretnu sa površinom zračnog mijehurića oni se postave oko zračnog mijehurića (nepolarni rep unutar zračnog dijela mjehurića, polarna glava sa vanjske vodene strane zračnog mijehurića u vodi ), kada se skupi velika količina mjehurića koji nose velike količine surfacanta stvara se pijena, ta pijena se zatim podiže u skimeru te slijeva u njegovu čašu, na taj način je potpuno odstranjena iz akvarija.
Pojednostavljeno , imamo organski otpad koji se pretvara u > rastopljene organske tvari koje se pretvaraju u > više lančane molekule koje se pretvaraju u > surfacante i koji se >  izbacuju van iz akvarija pomoću zračnih mijehurića protein skimmera.
Tijekom tog procesa ( sakupljanja rastopljenih organskih tvari u skimmeru ) i druge sitne čestice bivaju ulovljenje u stvaranju pijene te se također izbacuju van zajedno sa rastopljenim organskim tvarima. Dio tih čestica su i coliforme bakterije te ostali mikroorganizmi, na taj način protein skimmer ujedno i dezinficira akvarij od štetnih bakterija i ostalih sličnih mikroorganizama.( Aiken 2004 )

 

klikni za veću sliku klikni za veću slikuP:Koje su prednosti upotrebe protein skimmera?
O:Ako koristite kvalitetan i jaki protein skimmer kao što su Extreme modeli te slične modele, tada protein skimmer odstranjuje velike količine proteina, rastopljenog organskog otpada, organskih i neorganskih tvari prije nego što se degradiraju u akvariju. Kompletna lista tvari koje protein skimmer odstranjuje iz akvarija ne postoji ali između ostalog odstranjuje : amino kiseline, masnoće, ugljikohidrate,, fosfate, masne kiseline, fenole, jod, metale (bakar,cink, željezo.. ), detritus,tekuće tvari ispuštene iz alga i morskih organizama, otrove mekanih morskih koralja  i ostalih morskih organizama, sitne čestice, bacterije, komadiće algi, fitoplankton,...... Također zbog činjenice da odstranjuje organski materijal prije nego što se uspije degradirati u akvariju smanjuje amonijak, nitrit,nitrat, fosfat te ostale štetne tvari koje bi nastale bilološkim procesima i filtracijom u akvariju, time smanjuje potrošnju kisika koje zahtijevaju bakterije te podiže/čuva potrebnu količinu rastopljenog kisika u vodi i očuvanju stabilnog pH. Omogućava držanje veće količine koralja i morskih beskralježnjaka koji otpuštaju otrove kao sredstvo obrane (aleopatija) u malom prostoru. Odstranjuje čestice koje plutaju u vodi te time podiže bistrinu akvarija i pentraciju (bolju iskoristivost) svijetla iznad akvarija. Odstranjujući bakterije dezinficira akvarij. Zbog upotrebe zraka  u tijelu skimmera pomaže održavanju balansa između kisika i CO2 (izbacujući ugljični dioksid iz akvarija ) te opet pomaže u držanju stabilnog pH vrijednosti akvarija. Odstranjujući surfacante iz akvarija koji bi se inače taložili na površini akvarija pomaže u  pravilnoj izmjeni plinova u akvariju.

P:Da li protein skimmer skida i korisne tvari iz akvarija?
O:Da, između ostalog organski materijal izvađen iz akvarija putem protein skimmera  poslužio bi i kao hrana za organizme koji žive od filtracije vodene suspenzije ( i fotosintetički koralji dio energije dobivaju filtriranje vodene suspenzije i aktivnim hranjenjem ), u svakom slučaju u većini akvarija (koji koriste adekvatne i kvalitetne dodatke za prihranjivanje morskih beskralježnjaka ) koncetracija organskog materijala i sitnih organskih čestica je vrlo velika te to ne bi trebalo zabrinjavati. Protein skimmer, kao i biološki procesi unutar akvarija, također odstranjuje jod/jodine. željezo, kalcijum te magnezijum (Mizuno, 2000 ). Ionizirani oblik željeza vrlo brzo se oksidira u skimmeru i odstrani iz akvarija.

P:Gdje postaviti protein skimmer
O: Najoptimalnije riješenje je da se protein skimmer postavi u prvu komoru prije bilo koje druge filtracije, protein skimmer najbolje radi kada dobija prljavu vodu te tim riješenjem smanjuje pritisak na biološku filtraciju i degradaciju akvarija (postavljanje skimmera iza biloških filtera, refugiuma, pješčanih filtera..).
U slučaju kada se koriste recirculating modeli koji zahtijevaju dodatnu pumpu najbolje riješenje je da tada skimmer ima samo svoju pumpu a ne pumpu koja ujedno opskrbljuje i druge uređaje, u tom slučaju (upotrebe jedne pumpe za više namijena a ujedno i dovođenje vode u skimmer ) ili spajanjem skimmera na cijev iz preljeva/overflowa potrebno je montirati ventil kojim se regulira stabilan i konstantan protok u skimmer da bi se izbjegnule fluktuacije koje izazivaju nepravilan rad skimmera.

Extreme modele te ostale modele protein skimmera možete naručiti u našoj on line trgovini na ovom linku : Protein Skimmeri

EleganceReef je  distributor Reef Octopus firme na Hrvatskom tržištu, uz maloprodaju imamo i veleprodaju Reef Octopus proizvoda, registrirani obrti/firme nas mogu kontaktirati za VPC cijene i načine isporuke.

Uvoznik za Hrvatsku
EleganceReef, MB:922724, Srednja Ulica 16, 51280 Rab, Tel:091 568 5784, www.elegancereef.com
Proizvođač
ReefOctopus, Honya CO., LTD, Shenzen, Kina

Add a comment