Jump to content


- - - - -

Podloga, cikliranje i ostalo

podloga cikliranje slatkovodni akvariji biljni akvariji

  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 mrezni

mrezni

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 44 posts

Posted 19 January 2014 - 08:49 AM

Postavljam temu ovdje jer je ekipa ovdje definitivno najnormalnija i bez potrebe za velikim umovanjima, osuđivanjima ili omalovažavanjima kao što su to neki "kemičari" na drugim forumima.

Svoje prve akvarije prije više od 25 godina, kao osnovnoškolac startao sam sa podlogom koja je bila smjesa zemlje iz krtovinca iz okućnice i pijeska i preko toga sloj pijeska i šljunka. I sve je raslo kao ludo.

Godinama sam koristio sera hranjivu podlogu i trava je rasla zadovoljavajuće. Uvijek bez kemije. Prije 2-3 godine pošeo sam sa easycarbo i easy profito gnojivom. Trava raste kao luda, no raste i kad ne dodajem tu kemiju.

Ovog ljeta sam pokušao mineralizirati zemlju za cvijeće i njom startati kumov akvarij nabavljen baš ovdje i rezultati baš i nisu bili nešto bajni. Još u fazi cikliranja ne da su podivljale alge nego se stvorila i cijanobakterija, a akvarij završio kao žabokrečina iz koje smo onda izbacili svu zemlju, stavili samo pijesak i bilje raste ko ludo bez hranjive podloge!

Zemlja nije bila hvaljena "Florabela" nego neka iz Kauflanda, no namakana je skoro 3 tjedna i bar 4 puta sušena na ljetnom suncu i ponovno namakana.

Kakva su vaša iskustva s pripravom zemlje? Koji princip ste koristili, kakvi su rezultati? Ili se radije držite tvornički pripravljene zemlje?

Kakva su vam iskustva samo sa čistim podlogama bez zemlje?  Mislim na zasađene tropske akvarije?

Sa cikliranjem također imam raznih iskustava. Imao sam akvarije gdje bi direktno stavio ribe u novi akvarij i sve bi bilo ok. Nekad sam stavio  ciklirani i opet sve ok. Nekad bi baš ciklirani akvarij ubrzo otišao k vragu i bio nikakav.

Sad razmišljam o "ubrzanom cikliranju", tj. Expro 1200 ostavljam pun vode i filter materijala, ne diram ga uopće, ostavit ću i dodatnih 15 litara od ukupnih 120 litara vode, a dio stare podloge, recimo 1/4 ću smiješati sa novom zemljom i staviti preko toga mrežicu za komarce i keramički pijesak. S obzirom da nemam nikakvih napasti u vidu algi, bolesti ili suporovodika u podlozi i sl. ne vidim razlog zašto iznova ciklirati sterilni akvarij i ne unesti mikroorganizme na ovaj način?

Što vi mislite o ovom pristupu?

I rado bi čuo promišljanja ostalih forumaša vezanih uz podloge i "sveto" cikliranje.
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

#2 AnixoR

AnixoR

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 106 posts

Posted 19 January 2014 - 11:12 AM

Ja sam tako slično radio dva puta vec i nikakvih problema..

Dakle Expro 1200 ne otvaram i pustim ga punog vode i filter medija.  (tjedan prije sam isprao medije u akvarijskoj vodi)
Dio podloge 1/2 sam imao Plant substrat i na njega sam stavio još toliko nove podloge neznam ni sam više točno, nešto sam od ER uzeo)
Vodu sam spasio nešto jako malo od 200L možda 30-tak. Ubacio sam biljke i nešto hardscape-a i napunio vodom.  Kad se voda malo zagrijala na cca 20 stupnjeva sam ubacio 30-tak neonki, 6  corya i dvjestotinjak kozica. Nisam imao nikakvih problema. Voda mi se nije zamućivala, biljke rastu, a ribice plivaju :)

#3 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 19 January 2014 - 03:13 PM

Mrežni ja nažalost ne mogu puno pomoći, nisam koristio zemlju tako da ništa pametno o njoj ne mogu reći. Ali bi uskoro mogao, naime radim nove akvarije za biljke, cijela polica i ubacio sam u nju podlogu, prvo sam mislio da sam ubacio stari plant substrat ali sam skuzio da mi je plant substrat bio u drugoj vreći a da sam u akvarij ubacio zemlju koju sam kupio tko zna kada da probam i nju korisitit, nisam je naravno nikad koristio niti sam je ista posebno tretirao /mineralizirao ili slicno/ vec je sada u akvariju, cijeli sustav jos nije u pogonu, samo zemlja stoji u vodi u akvariju,javim sto ce biti i kako ako naravno sve ne pobacam vanu slučaju da mi počnu alge divljati.


Do sada samradio akvarije sa plant usbstratom, mislis da znas temu tu j negdje na forumu i sa obicnim pijeskom, keramicki pijesak je jako dobar, kako sam javio imammailove gdje mi ljudi javljaju da im bolje raste bilje u keramckoj podlogi nego u ada aquasoilu, prednost keramicke podloge po mom misljenju je sto je lagana i porozna, samim time ne sabija korijenje i stvara zone bez kisika gdje dolazi do truljenja, uglavnom meni biljke super rastu u keramickoj podlozi ili pijesku, isto kao i ti sjecam se početaka akvarisitke prije kojih 15 + godina kada nismo ni znali za zemlju ili bilo kakve posebne podloge vec se korsitio pijesak i to je to, pa su akvariji bili krcati biljaka do vrha, u biti uvijek je bio problem gdje sa biljkama, sjecam se kada bi vadio ili selio echinodoruse pa mu je korijenje bilo bukvalno preko cijelog 120 cm dugog akvarija, mislim da se danas previse fantazira oko tih podloga, nutrijentsa, gnojenja... i da je to vise gurano od strane firmi koji to proizvode nego sto to uistinu treba

#4 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 19 January 2014 - 05:28 PM

sto se tice cikliranja ja u globalu cikliram oko dan dva ili pola sata, ovisno sto imam pri ruci od filtera
ako sam te dobro razumio imas vec ciklirani filter koji je radio na akvariju i sad bi ga prebacio na novi akvarij? u tom slucaju mozes odmah stavlajti ribe i biljke, naravno uvijek se pocinje sa jednostavnijim ribama koje nisu osjetljive na promijene, posto su bakteirje vec u filteru one ce odmah početi obradivati otpad , slatkovodne akvarije ja osobno startam skoro odmah nakon montiranja opreme

#5 mrezni

mrezni

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 44 posts

Posted 20 January 2014 - 07:11 AM

Da, upravo tako. Postojeći filter koji je prije "generalke" bio u uporabi bi samo ponovno spojio, a dio stare podloge bi stavio ispod nove. I mislim da je time "zaokružena misao" o bakterijama i startanju akvarija.  Ako nije bilo bolesti i npr. crne čupave alge, cijanobakterije i sl. ne vidim razloga za startanje "sterilnog" akvarija. I kao što već rekoh, nisam nikad vidio neku veliku razliku između cikliranog i necikliranog akvarija. Vjerojatno je razlika za nekoga tko drži oskare ili diskuse, no za moje tetrice, guramije, čistače i bikolore baš i nije igralo neku veliku ulogu.

Kad već spominješ echinodoruse. U akvariju imam interesantan fenomen. Nekad su mi svi bili normalno zeleni. Nakon seljenja akvarija prije 2 godine i presađivanja pola ih je ostalo zeleno, a pola poprimilo smeđe-crvenkastu boju. I jedni i drugi bujaju i šire se normalno, nisu truli, samo nema zelenog klorofilnog efekta :)
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

#6 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 20 January 2014 - 05:17 PM

ne postoji sterilni akvarij, ne znam od kuda ta ideja i tko to gura, citam i neke biljke bez bakterija itd... nije to vezano samo za akvaristiku vec se to non stop prodaje danas globalno, neka manija je oko bakterija i sterilnog okruzenja i to se gura li gura preko svih meidja, valjda doslo i do akvaristike, sto je svijet napredniji i toboze vise razvijen to mu se moze prodati veca glupost, kada pogledas reklame 70 posto reklam su oni domestisi, razni antibakterijski preparati, cisto sterilno... ono kaos lol
ovo je planet bakterija a ne ni ljudi, zivotnja ni biljaka, najvise zive bio mase imaju bakterije sto je fascinantno jer ih uopće ne vidis, toliko ih da kada ih se izracuna rade masu vise nego sav ostali zivi svijet zajedno, mililtar zraka ima oko 100 000 bakterija i spora, mililtar mora 400 000, militar sedimenta oko milion, mililitar je manje od kapi lol , i sad kako napraviti sterilni ambijent? mozda je moguc u svemiru na veneri, na zemlji sigurno nije i bolje da nije jer bez njih ne bi uopće bilo zivota

kako je moguce napraviti sterilni akvarij ? da nema vode vec je u njemu oko 700 trilijuna bakterija i spora samo sto je prazni zrak unutra, kada dodas vodu i zemlju taj broj puta 10

alge se razvijaju zbog uvijeta u akvariju ne zbog spora ili bakterija koji dolaze sa biljkama, sto god stavis u akvarij koliko god si ocistio biljke ili bile vani na suhom da uopće nemaju nikakve vodene alge ako je akvarij van balansa za 5 dana ces imati alge i to je to, to sigurno neces spreciti sa toboze sterilnim startom, uostalom spore alga lete zrakom , cijanobakterija spore se mogu naci par tisuca kilometara udaljenim od prve vodene mase, voda ili more, svejedno, cim si ubacio vodu,te letece spore koje plutaju zrakom se psuste u vodu i ako im uvijeti pasu imas alge ili cianobakterije, pa uostalom tako i dolaze u akvarije, kako ljudi misle da seakvarij ciklira, ubacis sve suho, vodu iz slavine i pocnes cikliranje? pa ne stovre se nitrifikacijske bakterije same od sebe u akvariju, njihove spore su u zraku, padnu u vodu i cikliras akvarij, da nema njih ne bi imali akvarije
sterilni akvarij je mgouc samo na Veneri, Jupiteru i drugim planetima a i to je pitanje da li tamo stvarno nema bakterija i spora

#7 mrezni

mrezni

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 44 posts

Posted 21 January 2014 - 12:37 PM

U pravu si Blue, ja mislim pod tim mislim na "akvarij sa što manjom mogućom "kontaminacijom" prethodnog sadržaja", a da zbilja postoji kult "steriliteta" ko i kult obaveznog cikliranja, kult obaveznog CO2 i sl. itekako psotoji.
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

#8 amradak

amradak

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 21 March 2014 - 02:03 PM

Ok je sve ovo što čitam ali malo pitanjece s obzirom da prelazim s formiranog 98l akvarija na veći od 160l za kojeg mi još nemam filter da li mogu pošto ui straome imam (dva koji su slabiji nego što treba za 160l akvarij) jedan staviti u novi akvarij te podlogu i biljke te ostaviti da se tako ciklira do dolaska velikog karnister filtera? Znači ne bih selila ribice u novi akvarij sve dok ne bude i novi filter uključen tu.

#9 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 21 March 2014 - 08:24 PM

Pozdrav Anita i
:welco:

Da mozes tako napraviti bez problema, bakterije se brzo stvore, pogotovo kada prebacis vec razradeni filter sa starog akvarija na novi, akvarij je odmah cikliran, kada dode novi mozes medije iz starog filtera ubaciti u novi veci filter i odmah je i on zacikliran, ja naime i na morskim znam samo prebaciti filter i isti dan staviti koralje i ribe, znam imati po par filtera na akvarijima i kada mi treba hitno novi akvarij samo ga napunim, prebacim filter i akvarij je cikliran i spreman za upotrebu





Also tagged with one or more of these keywords: podloga, cikliranje, slatkovodni akvariji, biljni akvariji