Jump to content


- - - - -

veæ lud od problema


 • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 zebra

zebra

  Advanced Member

 • ER
 • PipPipPip
 • 612 posts

Posted 23 June 2005 - 07:26 PM

upoznati ste sa mojim poroblemima  u akvariju koji me veè izluðuje.
nakon svega napunio sam ga biljkama izgledao je savršeno sve je raslo super. stavivši co2 u pogon raslo je još savršenije. i tada od jedanput poèeli problemi. bilje je poèelo trunuti. prvo se pojavljuju prozirne fleke koje kasnije postaju rupe i postepeno istrune cijeli list. ad bujnog akvarija ostalo samo listova koji se mogu na prste pobrojati. od bilja imam anubijase, echinodoruse, criptocarine(izvinjavam se na krivo napisanim imenima znate na šta mislim).od tih biljaka to propadanje se odnosi samo na echinodoruse. ovi ostali su ok, (barem za sada)?
unaprijed hvala na pomoèi. :roll:

#2 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 23 June 2005 - 07:39 PM

Nemoj saditi echinodoruse  :grin: ,lol,šalim se.
Ne znam šta bi moglo biti,moja pretpostavka (koja može biti potpuno kriva) je da biljkama nesto fali i zbog toga se ne mogu razvijati.Možda zbog jakog svijetla i co2 dodatka biljke ubrzano rastu ali ostalih elemenata  koji su potrebni biljkama nema dovoljno da bi pratili ubrzani rast te poènu propadati.
Imas na vrhu ovog foruma link na www.dennerle.de te kod njih imas bazu podatakao o biljkama i šta im treba,možeš malo provijeriti na njoj i vidjeti sta oni govore o tim biljkama.

#3 hornet

hornet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 1,531 posts

Posted 23 June 2005 - 08:38 PM

Quote

upoznati ste sa mojim poroblemima  u akvariju koji me veè izluðuje.
Ja nažalist nisam.
www.tropica.com je takoðer jedna od stranca koja ima opise o biljkama (na engleskom :grin: ).
Kod mene echinodorusi bleheri raste kao lud ali svejedno moram barem jednom mjeseèno potrgati staro lišæe koje poèinje trunuti ali ga zamjenjuje novo, možda je to sluèaj i kod tebe.
10 Dalmatinskih Zapovjedi:
Posted Image

#4 zebra

zebra

  Advanced Member

 • ER
 • PipPipPip
 • 612 posts

Posted 26 June 2005 - 06:31 PM

stvari stoje ovako....
podloga je tetrina znaèi gotova mjeèavina svega potrebnog.
svijetlo je od 4 nenke: power glo, akva glo, i dvije gro lux. sve èetiri nove.
Fe- je negdije oko 1mg po litri. mislim da je to sve OK.
znam da ancistrusi znaju zgulit lišèe i napravit rupe ali dali je to sluèaj i sa  hypostomusom. sumljam na njega.

#5 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 26 June 2005 - 06:48 PM

Tesko je odrediti u cemu je tocno problem,kad ides malo dublje u zasadene akvarije i zelis imati pravi biljni akvarij onda moras malo prostudirati vrste koje zelim imati malo bolje .Jedno vrijeme kad sam htio napraviti takvu vrsta akvarija malo sam citao i vidio da je to slièna spika kao i reef akvarij  :grin: ,neke biljke ne mogu zivjeti pored drugih,neke treba presadivati a  neke ne vole nikako ako ih presadujes,neke traze neke elemente a neke mogu zivjeti bilo gdje.To je u stvari i car tih zasadenih akvarija.Kad posadis biljke kako bi se reklo "bezveze" (bez uvrede  :lol: ) jedne uz drugih u isti akvarij onda je tesko oèekivati da ce sve biti savrseno jer ni one u prirodi ne rastu jedna uz drugu a za to sigurno i postoje dobri razlozi.
Sto je najgore echinodorusa ima jako puno vrsta i sumnjam da svi imaju iste uvijete,treba vidjeti toèno koju vrstu imas te kakvi su joj uvijeti potrebni u akvariju.

#6 hornet

hornet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 1,531 posts

Posted 26 June 2005 - 09:28 PM

Quote

znam da ancistrusi znaju zgulit lišèe i napravit rupe ali dali je to sluèaj i sa  hypostomusom. sumljam na njega.
s pravom
Kad sam kupio prvi akvarij, ovaj od 54 lit u kojem je sad more, kupio sam dva plehostomusa, bolje reæi uvalili mi jer ja nisam imao pojma što kupujem,  nije da su loše ribe ali 54 lit je premali za jednog a kamo li za dva, uglavnom kako nisam znao što kupujem i èime se te ribe hrane ja sam samo davao listiæe u takvoj kolièini da bi uglavnom bilo pojedeno prije nego padne na pod a ono što je palo pokupili bi coryji tako da pehiæi nisu ništ dobili i naravno bacili su se na ono što ima--- oèistili su ehin. bleheri i cryp. beckettii a da se nisam ni snašao. Kako nisam znao o èemu je rijeè jer su plehiæi brstili noæu obratio sam se pet shopu (tad još nisam znao da postoje forumi :grin: ) a on meni: "A jeste li hranili èime plehostomuse" i pukne od smijeha.

--sad vjerujem da ih ti hraniš tabletama pa ne mora znaèiti da su oni ali svakako postoji moguènost kao i to da možda imaš navalu puževa
10 Dalmatinskih Zapovjedi:
Posted Image