Jump to content


- - - - -

Reef Octopus Kalkwaser stirrer

kalkwaser kalkwaser stirrer reef octopus kalcium karbonati kh

 • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 19 June 2012 - 07:30 PM

Napokon nakon godinu i pol ne dodavanja ništa  u svoj reef akvarij i nakon sto mi ovaj stirrer stoji doma vec mijesec i nesto sam ga montirao.
Po mom mišljenju kalkwaser je odlicno rijesenje za dodavanje kalciuma u morske akvarije, osim što je najeftinija varijanta kalkwaser dodaje izbalansiranu mjesavinu kalcija i karbonata, podize pH ,podize redox, pojacava skimming i navodno skida i fosfate. Zbog toga mi se najvise svida, bez kalkwaser stirrera ga je relativno kompliciranije dodavati /iako nista strasno i moze i bez njega/ ali sa kalkwaser stirrerom ili mijesacem doziranje kalkwasera je puno jednostavnije.

Osim navedenih prednosti kalkwasera koje sam gore napisao postoji jos jedna velika prednost a to je sto se u morski mora svakodnevno nadolijevati ro ili destilirana voda da se nadoknadi voda sto je ishlapila, vec kada dodajemo tu vodu u taj sustav samo dodamo kalkwaser stirrer i voila, uz obavezno dodavanje ishlapljele vode imamo i dodavanje calciuma i karbonata, bez velikih dodatnih troskova i sto je takoder bitno bez neke komplicirane nauke i tehnickih proizvoda.

Velika mana akvarija je pad ph, to za morski nije dobro, kalkwaser podize pH, a optimalna kalcifikacija zahtijeva visoki pH.

Evo kako sam ja to montirao za kojih 15 minuta, 25 litara kanta, u njoj je ro voda i mala pumpa /neka mala reef ocotpus pumpica koju imam par godina/ pumpa baca vodu u kalkwaser stirrer a od kalkwaser stirrera voda ide u sump, na toj cijevi je mali ventil i sa njime nastimam da mi kalkwaser kaplje kap po kap, tako da mi i zamijeni top of sistem te nemam nikakve water levele ili slicno vec samo ovaj sistem, nije ga problem nastimati, nivo u sumpu mi je namijesten na kraj cijevi od overflowa, na taj nacin ako mi voda hlapi a ja je ne nadoknadim buckanje i pad vode u sumpu me upozori da je vrijeme da nadoknadim ishlapljelu vodu, nastimao sam na par kapi u sekundi i to je taman da mi vec par dana drzi konstantan isti nivo u sumpu sto je super jer nemoram vise tegliti kantu i nadolijevati manuelno. Posto svi mi ionako petljamo oko akvarija svaki dan provijerimo da li je nivo vode nizi i tada pojacamo izlaz na ventilu ili ako je veci tada smanjimo, posto je u rezervoaru mala pumpica nikako ne moze napraviti velike fluktuacije posto i da ide preslabo to je razlika od  pola litre vode na par dana, ili ako ide previse opet je ta razlika sto je totalno nebitno jer sam imao dane kada nisam danima nadolijvao vodu radi posla pa bi u jednoj turi bacio 20 litara ro vode da nadoknadim ishlapljelu.

uglavnom vrlo jednostavan sistem, po meni najbolji a za 99,99 % Hrvatskih morskih akvarija idealan.

Na slici je malo voda mutna jer sam slikao cim sam ga montirao, osobno smatram da ta mala količina kalkwasera ne moze stetiti akvariju nimalo ali u globalu moze se sacekati par sati nakon sto se doda kalkwaser da se on slegne pa ukljuci pumpa koja dodaje vodu u njega, mene to ne muci pa sam ga odmah stavio u pogon.

Posted Image

i doziranje u sumpu
Posted Image

btw ovo mi je jedina filtracija na morskom akvariju od 600-700 litara, lol trebao bi slikati reactor, ima oko 20 kuglica bio pelletsa  u njemu, vrijeme je da i njega napunim a akvarij je krcat riba i koralja...

#2 Vedran

Vedran

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 794 posts

Posted 19 June 2012 - 08:49 PM

ček, ne znam jel sam pokopčao, ali to me je recimo uvijek kopkalo..
kaj ako imaš sistem od recimo 500 litara i hlapi ti 10 litara vode na dan? Da li sve može ići preko stirrera? da li se može previše kalkwasera u sistem ubacit tako , kako to regulirat?

#3 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 19 June 2012 - 08:54 PM

Ne vjerujem da ti na 500 lit hlapi 10 litara na dan osim ako u njemu nije temperatura 30 i hladis ga sa 10 ventilatora, lol, ja imam relativno veliko hlapljenje pa mi ide 4-5 litara dnevno na 500-600 litara.

U svakom slucaju nije problem, tesko sa kalkwaserom mozes podignuti previse kh i ca, upravo suprotno to je mana kalkwasera ako imas ful blown sps akvarij sa koraljima koji rastu svakodnevno onda uz kalk moras dodavati extra ca i kh, ali 99 % Hrvatskih mixed reef akvarija nema taj problem,

#4 Tuljan 1

Tuljan 1

  Advanced Member

 • ER
 • PipPipPip
 • 73 posts

Posted 20 June 2012 - 11:19 AM

Ja sam to riješio tako da topof uzima vodu direktno iz bačve s RO vodom i baca ju u akvari a druga pumpa, spojena na tajmer dodaje vodu u akvari preko kalkstirera. Tajmer pali pumpu za kalkwaser 20 puta na dan po 1 minutu.

To sam tako riješio jer mi količina ishlapljele vode jako varira, ljeti ode i preko 10 -12 litara dnevno a zimi možda kakvih 6.

Pumpa preko stirera svaki dan ubaci oko 5 l vode a ostatak nadomjesti top of, mrvicu skuplje ali prilično dobro funkcionira več više od godinu dana. Od kad sam to tako spojio Kh, pH i Ca su mi prilično konstantni jedino povremeno dignem Mg s baling otopinom.

#5 Bkaradza

Bkaradza

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 707 posts

Posted 20 June 2012 - 11:34 AM

Meni sa chillerom dnevno preko ljeta ne ishlapi niti 1 litra vode dnevno ali zato zimi kad je u akvariju 25 a vanka 0 hlapi i do 10ak litara :)

#6 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 20 June 2012 - 11:41 AM

hlapljenje akvarija u biti najvise ovisi o vremenu, interesantno vise hlapi kada je vani vlaga i kisa nego kada je suho vrijeme, uvijek sam mislio da je obratno ali nije
chillere ne koristim više, samo ventilatore, tu je napisan razlog zasto ne koristim chillere http://www.elegancer...leri-hladnjaci/

#7 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 22 August 2013 - 05:10 PM

Reef Octopus kalkwaser stirreri na lageru
najbolje rijesenje za dodavanje kalcija i karbonata, podiže pH, pojacava skimming ....

#8 Sonny

Sonny

  Advanced Member

 • ER
 • PipPipPip
 • 668 posts

Posted 22 August 2013 - 06:43 PM

Dobar! Ja imam baš ovaj model i jako sam zadovoljan, drži Ca i KH stabilnim u 180l mixed reefu :)

Also tagged with one or more of these keywords: kalkwaser, kalkwaser stirrer, reef octopus, kalcium, karbonati, kh