Jump to content


- - - - -

Redfield ratio i biljke

redfield ratio nitrati fosfati biljni akvariji

  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 06 May 2012 - 11:10 AM

Dosta čitam o tkz redfield omijeru /redfield ratio u biljnim akvarijima, uzima ga se kao omijer upotrebe nitrata/fosfata kod biljaka, čak sam i sam napisao tj preveo jedan članak koji se bazira na tom redfield omijeru (trebam ga editirati kao i desetke drugih članaka ali ne stignem) ali kada povežem informacije iz morske akvaristike gdje se par puta pokušao taj redfiled omijer upotrijebiti u morskoj i što više čitam o tom redfield omijeru ne mogu se oteti dojmu da je to još jedna potpuno krivo interpretirana činjenica koja se potpuno krivo koristi u biljnim akvarijima.
Kada se preporuča upotreba nitrata: fosfata uvijek se koristi taj redfield omijer kao putokaz, ako se ne varam 16:1 , 16 jedinica nitrata na 1 jedinicu fosfata kao omijer doziranja - upotrebe nitrata i fosfata kod biljaka.

Problem je u tome što:
1. Redfield ratio se odnosi samo na fitoplankton na otvorenom oceanu, tako je mijeren  i to je redfield omijer, količina nitrogena i fosfora u fitoplanktonu na otvorenom moru, omijer je sasvim drugačiji i to drastično drugačiji u drugim dijelovima oceana, rijeka, jezera, .... i naravno riječ je o morskom fitoplanktonu

2. Još bitnije, nije uopće riječ o nitratima i fosfatima već o nitrogenu i fosforu (totalni organski fosfor i nitrogen) koji nemaju veze sa inorganskim nitratima i fosfatima. Totalni nitrogen i fosfor (plus ugljik/carbon koji je u biti najveći omijer u redfield omijeru 116 ugljik : 16 nitrogen: 1 fosfor) sadrži mnoge organske spojeve i pojednostaviti taj detalj na 16:1 inorganskog nitrata i fosfata je glupost.

3. Zašto je izbačen najbitniji čimbenik u redfield omijeru, ugljik? Njega ima najviše u testiranom fitoplanktonu ali kada se redfield omijer korsiti za doziranje u biljnim akvarijima ugljik se uopće ne spominje?

Baš mi to sve izgleda interesantno i moraću još malo prosurfati po "stručnim" biljnim forumima da vidim što sve pišu o tom redfield omijeru... sve mi to liči sve više i više na jednu veliku glupost a toga nažalost ima jako puno u akvaristici...

Also tagged with one or more of these keywords: redfield ratio, nitrati fosfati, biljni akvariji