Jump to content


- - - - -

posjeta De Jongu


  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 16 May 2005 - 04:10 PM

Danas sam kao sto sam vec pisao negdje u postovima bio u posjeti www.dejongmarinelife.nl/ jednom od najvecih Evropskih importera tropskih riba i inverata.. Buduci da se u njegovom selu odrzavao akvaristicki tulum gospodin Jong je odlucio biti ljubazan i otvoriri vrata svojih pogona i prihvatnih sistema za uzu akvaristicku publiku te sam iskoristio priliku i brze bolje odtutnjao tamo sve upio ocima i dobro debelo izslikao.. Slika imam gomilu no necu ih upucati sve odjednom jer ste se bunili za vezu.. sad cu uploadat 6-7 komada pa ako ce bit zanimanja za njegove sisteme linkat cu jos..

Na ulazu  aqua friend Wim s suprugom  (njegov smo akvarij iimali ko temu na forumu)

Posted Image


na ulazu je recepcija koja kad se prodje ugodan space za poslovne zvake s show akvarijem.. Imam slika detalja tog akvarija no buduci da on nije tema samo jedna da dobijete viziju o cemu se radi..

Posted Image

Kad se udje u pogone odmah kao budali samar zvekne u oko acro tank s vec aklimatiziranim fragovima spremnim za prodaju

Posted Image

prije no sto se stave u taj akvarij akropore i ostali tvrdi koralji su u prihvatnim sistemima

Posted Image

Meki koralji imaju isto svoje prihvatne sisteme

Posted Image

pa anemone

Posted Image

skoljke

Posted Image
Posted Image

ribe, joooj koliko se riba ima, na ovoj slici su dvije baterije (dva reda s akvarijima) redova ima 8

Posted Image

primjeri ribljih akvarija

Posted Image

ovo mi je super slika pazite ove "Dory" tangove kako su to sramezljiva bica... posakrivali se simpici u koralj, totalno su nevidljivi, lol

Posted Image

i za kraj filter sistem

Posted Image

comments?
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#2 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 16 May 2005 - 05:04 PM

No coments!!!!
A sta da komentiram  8) ,ima vise koralja nego na pravom koraljnom grebenu,o tridacnama da ne pricam,kakav mu je calcium reactor?Ko moja soba jos 2 manuala dnevno bacu 50 kila kalcija unutra??lol.
Za ozbiljno,super si ovo snimio Mario,samo pucaj jos slika slobodno,za ovo se isplati cekati da se uploada.
Kakav je dejong kao lik,cool?
Jeli bilo puno ekipe na tulumu,si upoznao koga novog?
Koliko znam dejong i uzgaja morske ribe,jeli vam i to pokazao,imas slike?
Eto par kratkih pitanja za pocetak dok prostudiram slike.Jos jednom svaka cast na slikama i izvjestaju iz prve ruke.

#3 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 16 May 2005 - 05:29 PM

De Jonga nazalost nisam stigao ugnjaviti, jer su se svi motali oko njega no koliko sam sa strane uspio skuziti simpa dedica.. freak je u tome vec tridesetak godina i stvarno mu se nemogu prodavati zvake.. Treaba li ti velika bijela psina ili hammershark pricas s njim,  direktor!!!
hehehe, kako imas nos za posao, pa to nije za vjerovat, upoznao sam se s Andrejem ili ga aquaspijkom http://www.aquaspijk.nl To je lik sto je organizirao cijeli miting, u biti spojila nas je Mo.. Nisam imao priliku nest puno s njim pricati jer je trcao na sve strane ko lud (imao je gostiju iz Engleske i Njemacke, kojima se trudio bit velikodusni domacin) No uspio sam se podruziti toliko dugo da mi je obecao da kad dodjem po koralje u Spijk (to je selo u kom su on i de Jong--> sto metara jedan od drugog, lol a selo od par tisuca stanovnika..) se prvo najavim da ne banem kad je bizzy pa cemo skup do Jonga--ja izaberem i kupim prek njega..cooool (ok reket se mora platiti, no Jong ne prodaje privatno, samo firmama..tako da superkul to sto si mogu izabrati)

Kupio sam nest knjiga od Helmuta Debeliusa (6 komada, lol) i uputio se kuci.. Dobar dan kvalitetno proveden odlican nacin da se ugusi mamurluk.. 8)
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#4 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 16 May 2005 - 05:53 PM

Ljudi je bilo dost, ali je bilo vise ono come and go... tako da je bila promenada i nebih se usudio ulazit u brojeve, no ko sto rekoh bilo ih je dost.. jos par slika
murinice
Posted Image

akvarij s tangovima

Posted Image

morish idol moli da ga uzmem s sobom

Posted Image

engineer gobiji na kile, lol

Posted Image

Mario slini po staklu dahcuci i blejeci u fragove ko tele u sarena vrata

Posted Image
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#5 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 16 May 2005 - 06:24 PM

hehehe, kako imas nos za posao, pa to nije za vjerovat, upoznao sam se s Andrejem ili ga aquaspijkom http://www.aquaspijk.nl
He he,pa znas i sam da mi trebaju konekcije,lol,uostalom to je i bit cijelog dogadaja,steta sto nisi upoznao Dejonga ili sina mu da vidimo da li se da napraviti posao te kakvi su mu uvijeti rada.
Koje knjige si kupio,na engleskom?
Sta si mislio kad si gledao one silne acropore? 8)

#6 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 16 May 2005 - 06:42 PM

Sto sam mislio? Mislio sam na 350 EU sto sam ponio za shopping i kako za te novce nemogu uzeti ni jedan jedini koralj,  nisu dobili dozvolu da prodaju na praznik (kasno su je trazili) tako da live stock nije bio ponudjen.. Nizozemska i njeni zakoni  :lol:  Knjige mi je gurno ispod pulta ali nije htio grabit ribe i koralje da ga neko od "friendova" ne prijavi...

Uzeo sam: Mediterranean and Atlantic Fish Guide, Red Sea Reef Guide, Crustacea Guide of the World, Asia Pacific Reef Guide i Corals  Indo-Pacific Field Guide

sve na Engleskom naravno   8)

steta sto nisi upoznao Dejonga ili sina mu da vidimo da li se da napraviti posao te kakvi su mu uvijeti rada.

ma spojit cemo se mi, polako ima dana one at the time...
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#7 hornet

hornet

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,531 posts

Posted 16 May 2005 - 07:16 PM

samo ti bacaj slike stigao ADSL pa brzina više nije problem 8)
inače vidi se da je faca pomalo lud :lol:
10 Dalmatinskih Zapovjedi:
Posted Image

#8 Cosmo

Cosmo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 164 posts

Posted 16 May 2005 - 10:19 PM

super slike tj da ti pamet stane kad to sve vidiš,inače i ja imam dsl pa mi nije bed zbog fotki i malo off topic dal je to dinamov grb na majci ili mi se samo čini?

#9 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 16 May 2005 - 11:16 PM

Je da, Dinamov grb... 8)

Thx. za komentare na slike, fakat je fascinantno kad zakoracis unutra i vidis zavrti ti se u glavi.. Mozd sam najvise bio ocaran nivoom higijene na kom se to sve vrti, nevjerojatno! S druge strane drawback bi bio kad vidis industrijsku velicinu cijele firme (on svakodnevno uvozi kutije s Singapore-Bali-Philippijnen-Fiji-Indonesie-Brazilie-Hawaii-Tonga-Malediven-Sri lanka-Australië-Cuba-Noordelijke en de Zuidelijke Rode Zee- Florida.) od najjacih exportera sto ce reci ljudi koji ni ne rade narudjbe za ispod 40-5o kutija u turi to ti se malo cak i ogadi jer ti probije mozak ideja kako se to sve skup nemilice lovi i otima iz mora.. Mislim u ima bukvalno tisuce delikatnih riba spuzvozdera i ovih sto se tesko privikavaju na hranu riba tipa leptiri, morski idoli, andjeli etc.  Pretpostavljam da je mortality rate uvezenih riba rather ogroman.. sto je dobro za potencijalne kupce je to sto ce riba uginuti njemu, a ne tebi.. ti ces je dobiti poslije mjesec dana vec koliko-toliko aklimatiziranu i naviklu na akvarijske uvijete sto ribe kupljene od takvih dilera cini skupljima ali je survival rate neuporedivo veci komparirajuci s osobnim narudzbama direkt iz Indo-pacifica.. Koliko se tih riba njemu ne uspije privici na akvarij zbilja nebih zelio ni znati.. Malo pogon fotka da dobijete viziju velicine

Posted Image

Vidio sam hrpu Sleeper Gold Head Gobyja ( Valencienna strigata ) i bio opcinjen njihovom velicinom, recimo blizu dvadesetak cm... Te ribe cesto vidim po ducanima no nikad tako velike, vjerojatno mu svi ducani koji kupuju od njega zahtijevaju za posao manje primjerke sto stavlja ove odrasle otete iz mora u shit out of luck situaciju..
sohal tang, prekrasna riba
Posted Image

Gymnothorax.spp murina u amfori obratite paznju na nurse shark ispod nje..
Posted Image

detalj iz show akvarija

Posted Image
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#10 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 17 May 2005 - 04:54 PM

Pitaj dejonga koliko miliona eura je unutra  :lol:  :lol:
To su veliki igraci da ni ne govorimo o companijama tipa WaltSmith,zadnji put kad sam citao pisalo je da je ulozio milijardu i pol $$ u business.
Mi toliko ne ulazemo u kompletan turizam pa se cudimo kako ne ide  :lol:
Je da, Dinamov grb...  

A di je sad,u drugoj ligi ili jos igra u prvoj?  :lol:
HAJDUK,HAJDUK,TORCIDA... 8)
to ti se malo cak i ogadi jer ti probije mozak ideja kako se to sve skup nemilice lovi i otima iz mora.
Ma nije to nista,samo izgleda strasno kad nemas perspektivu koliko toga se unisti bezveze.Koliko vidim na slici gdje gledas u acropore to su uzgojeni koralji,koralji koji se uzgajaju dolje u tropima i onda transportiraju u Europu ili USA.

Odlican mu je ovaj ukrasni akvarij,imas jos slika o njemu i informacija o filtraciji?

Uzeo sam: Mediterranean and Atlantic Fish Guide, Red Sea Reef Guide, Crustacea Guide of the World, Asia Pacific Reef Guide i Corals Indo-Pacific Field Guide

I kako ti se svidaju knjige?Ja imam od Debeliusa -Ribe atlantika i mediterana-na Hrvatskom  :lol: ,mislim da je lik koji mu je pomogao u izdavanju na Hrvatski jezik-Kron,on ima ronilacki centar tu na Rabu.

#11 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 17 May 2005 - 06:12 PM

Neznam nazalost, nisam stigao nikoga pitati, bili smo tako projurili da odemo kod Spijka gdje je bilo pljuga par standova s skimerima i opremom (izmedju ostalih i ovaj tvoj talijanski) te nest live stocka sto sam isslikao ali je u sjeni ovoga sto smo vidjeli kod jonga.. Ja sam bio za to da se vratimo kod de Jonga ali sam skuzio da je Wimovoj zeni vise dosadno tak da mi je bilo glupo forsat kad je ova jedva cekala da ode doma... Imam i slike Spijkovog show tanka mogu uploadat ako zelis

Da pa to se stari moj sve uzgaja dolje na Filipinima i takvim mjestima.. jednostavnije je i puno jeftinije tak nekom velikom to dolje sazidat nego u Europi.. Jednostavno postoje uzgajalista tipa zgledaju ko solane, fragici rastu u plicaku ogradjeni od mora.. super cista voda i prirodno sunce free of charge.. Koliko ja znam u mojoj siroj zoni je Franky najjaci sto se uzgoja koralja tice, a on s druge strane nije ni blizu tolko jak s svojim akvarijima da moze aktivno konstantno snabdjevat shopove i takve organizacije..

Knjige su mi OK, zadovoljan isao sam u biti na to da ne uzimam akvaristicku literaturu vec se sirim na ronilacku i geolosku.. Sto se aqa knjiga tice imam dost, sad cekam jos jedan paket od Amazona, ko po obicaju nest cu predilat nest cu si ostavit da procitam pa ak mi se ne svidi ko resouce knjige ide i to..btw. narucio sam i MCRA4 pa da vidimo kakav je.. ja mislim da nece razocarat kao sto nisu ni prijethonici...

hej da kad sam vec kod knjiga to te vec neko vrijeme zelim pitati ali svaki put zaboravim, najvrijednija i najdraza knjiga mi je kao vjerojatno i tebi  Corals of the World, Vol. 1, 2, 3
J.E.N. Veron je toga napisao povise kao npr:

Corals of Australia and the Indo-Pacific

Corals in Space and Time: The Biogeography and Evolution of the Scleractinia  

Scleractinia of Eastern Australia

dali ti ti naslovi govore sto i ako da kakvo je tvoje iskustvo s tim knjigama?
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#12 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 18 May 2005 - 01:28 PM

Imam i slike Spijkovog show tanka mogu uploadat ako zelis
A sto pitas?? :lol:  :lol:
Samo ti uploadaj,jos ako imas info o filtraciji i svemu vezanom za tank,super.
najvrijednija i najdraza knjiga mi je kao vjerojatno i tebi Corals of the World, Vol. 1, 2, 3

:lol:  nemam nijednu knjigu od Verona  :lol: ,uvijek su me vise interesirali lps i soft koralji od sps koralja,tj od identifikacije sps koralja.Pratio sam to malo po forumima ali je prekomplicirano pa sam se odlucio na jednostavniju varijantu identifikacije acropora-acropora sp. :lol:
Ali moracu nabaviti neke od tih navedenih,trenutno me interesiraju,tj interesiraju me vec duze ali sad ih mogu nabaviti brze,knjige od Steve Tyrea o ascidianima,spuzvama,cryptic filtraciji..a onda na Verona :oops:

#13 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 18 May 2005 - 01:57 PM

hehe, moze. Samo slike pogona sam manje-vise vec ispostao, ostatak cu polako jednu po jednu da se okrene page pa da hajdukovac lakse loada page.. :oops:

Ovaj me je akvarij poprvo zbunio nisam ni sanjao sto je to u njemu.. Prvo sam mislio da je rijec o anglerfish ili nekoj varijaciji skarpine no kad sam malo duze blejao u njih zgrozio sam se kad sam u shocku prepoznao lice sto samo majka moze voljeti.. Vjerojatno ste svi do sad culi price o blue ring hobotnici ili super otrovnim morskim zmijama no ovo je igrac zbilja vrijedan paznje..
Posted Image

Synanceja horrida (devilfish, stonefish) uvjerljivo najotrovnija riba tropskih mora.. Procjenjuje se da joj je otrov 10-12 puta jaci od otrova odraslog volitansa, vise no dovoljan da usmrti covjeka i ljepota cijele price je u tome sto za razliku od liona ova ljepotica ima otrov u svima ledznim perajama (mislim da je bilo rijec o 12 siljaka) i kad stanes stao si zbilja muski..Nema sanse da ju skuzis na dnu.. I ovak u akvariju na prvi pogled zgleda ko LR di nebi u vodi.. ugly MOFA! 6 komada u akvariju..
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#14 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 18 May 2005 - 02:10 PM

okrene page pa da hajdukovac lakse loada page..  


lol,ja i nogomet  :lol: ,
Nikad mi nece biti jasno tko kupuje te ribe i zasto? :oops:
Ruzne su ko pas i jos te mogu ubiti,sto je najgore izjave ocevica su da je to jedan od najbolnijih otrova i jedina sansa ti je ako imas macetu pri ruci i odmah sam sebi odsijeces ruku ili nogu dok otrov ne probije do tijela.To vrijedi naravno samo za ribare,ako si kupac ili ronioc mozes se slikati.

#15 Mario

Mario

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 3,603 posts

Posted 18 May 2005 - 02:25 PM

To vrijedi naravno samo za ribare,ako si kupac ili ronioc mozes se slikati..

lol zamisli anemicnog Norvezana kad se nasilji u vodi.. Otrov radi u sekundama i kad ga probije u mozak ima da se utopi u plicaku prije no sto mu se uopce toxin i prosiri po tijelu..lolcina!!!!

Ma da, to mora bit neki umobolni psihopat koji bi to zelio u akvariju, po meni ne samo da je ruzna ko poziv u vojsku nego je uopce ni ne vidis u akvariju.. Sjedi na dnu i nigdje se ne mice jer tak i dolazi do plijena, kamuflaza...

Mada iskreno receno vjerujem da je trgovina njima strogo kontrolirana te nije iskljuceno da je narucitelje neka ustanova tipa medicinski fakultet ili toxinolosko znanstveni centar.. Brijem da s takvim igracima De jong napravi isto toliko para ko s hobistima...
------------------------------------------------------------------------------------
Evil by thought, evil by word, evil by deed.

#16 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 18 May 2005 - 02:47 PM

Nasa domaca skrpina je puno ljepsa u svakom slucaju a jeftinija   :oops:
za one koji vole takve ribe.
Vjerujem da je to sto si napisao tocno,najvjerojatnije su namijenje za naucne ustanove ili javne akvarije.

#17 pletko

pletko

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,296 posts

Posted 18 May 2005 - 06:33 PM

Palo mi na pamet zašto kupiti takvu ribu.
npr. da sačuvam crni fond, lijepo novac u vrečicu kamen i na dno,  pa nek mi onda neko mazne ušteđevinu  :oops:  :lol:  :lol:

#18 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 18 May 2005 - 06:45 PM

Jedini je problem ako zaboravis na nju pa se sam zaletis po lovu kad je nestasica  :oops: za.eb godine  :lol:

#19 Ruki

Ruki

    Advanced Member

  • ER
  • PipPipPip
  • 329 posts

Posted 18 May 2005 - 06:47 PM

Jest da je off topic, ali da pitam, bi mogao skrpinicu imati doma u fish-only tanku? Koja temp. je granicna koju bi mogla izdrzati?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

#20 bluereef

bluereef

    Advanced Member

  • Administrators
  • 27,145 posts

Posted 18 May 2005 - 06:52 PM

Za skrpinu tocno ne znam jer je nisam imao na duze vrijeme ali na krace(2-3 dana) izdrzi tropske temperature bez problema,imao sam dugo skrpocica i on moze durati bez frke do 29 stupnjeva,oni inace zive dosta i po plicaku pa nemaju problema sa ljetnim temperaturama.Samo je ista spika kao i sa ovom stone fish,ne mice se i maskira se ko kamen pa mislim da nije bas neka atraktivna riba a posto je predator maznuce sve male ribe i kozice.