Jump to content


- - - - -

Aktivni ugljen


 • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 23 October 2009 - 05:56 PM

Članak o Aktivnom Ugljenu: LINK

EleganceReef je uvijek preporučao pravilnu upotrebu aktivnog ugljena (1998), čak štoviše smatramo da je aktivni ugljen jedan od najvažnijih komponenti kvalitetne filtracije akvarija. Vrlo često možete čuti savijet vezan za morsku akvaristiku : koristite najači skimmer koji možete priuštiti te par redaka dalje : aktivni ugljen nemojte koristiti jer je štetan za koralje. Još jedna vrlo velika i zapanjujuća kontradikcija. Naime protein skimmer odstranjuje iste štetne elemente kao i aktivni ugljen uz bitnu razliku da protein skimmer može odstraniti samo štetne čestice koje se vežu za mijehurić zraka u procesu skiminga (više informacija o funkcioniranju Protein Skimmera možete pročitati tu: LINK ). Međutim postoje štetne tvari koje se jednostavno ne mogu vezati za zračne mjehuriće zbog drugačijih fizičkih svojstava tih štetnih elemenata (ne sadrže hidrofiličnu glavu te hidrofobični rep) te se ne mogu odstraniti upotrebom protein skimmera. Aktivni ugljen za razliku od protein skimmera odstranjuje sve štetne elemente. Zbog toga se i preporuča upotreba aktivnog ugljena nakon korištenja lijekova i/ili raznih kemikalija, u slučajevima kada se sumnja na aleopatiju (otpuštanje otrova iz koralja radi uništavanja susijednog koralja druge vrste), pri žutilu vode... itd.


 • Što je aktivni ugljen
 • Kako ga koristiti
 • Kako funkcionira
 • Kako ga koristiti

Sve to možete pročitati na gore navedenom linku  :082:
Vjerojatno jedan od najčitanijih članaka na Hrvatskom internetu (naravno za akvaristiku)  sa već 3289 klikova and counting.

#2 MarinRab

MarinRab

  Advanced Member

 • ER
 • PipPipPip
 • 547 posts

Posted 23 October 2009 - 08:38 PM

...ima tu dosta stvari za koje  uopce nisam znao... svida mi se  :mobile:... dobar clanak  :082:

#3 miki

miki

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 192 posts

Posted 27 October 2009 - 12:14 AM

Zasto koristiti reaktor kad je potreban protok kroz ugljen samo 4 l/h

#4 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 02 November 2009 - 10:44 PM

Quote

Zasto koristiti reaktor kad je potreban protok kroz ugljen samo 4 l/h

Zato jer je fluidized reaktor trenutno najbolji način upotrebe kemijskih i ostalih filtracijskih medija. Cisto informativno da znate, fluidized reaktori nisu naravno izmisljeni za akvaristiku vec za poboljšanje industrijskih procesa, čovijek koji je to izmislio je uvelike unaprijedio proizvodnju u mnogim granama industrije te uza samo unapredenje kao što to obično i biva je istu napravio mnogo ekonomičnijom, zbog toga sto se bilo koji medij koji se koristi u fluid reaktorima puno bolje iskoristi, treba ga manje i duze traje, a kako su to velike ustede u industriji tako su i u akvaristici. Naravno i puno bolje perfomanse i iskoristivost medija.

Prednosti reaktora su upravo te sto se moze diktirati protok i postaviti protok koji se zeli za razliku od svih drugih protocnih filtera gdje se to tesko moze dobiti plus ostali problemi koji dolaze pri radu sa takvim uredajima, by pass, taloženje otpada i bakterijskog filma pri dnu medija kuda ulazi voda što automatski znaci blokiranje rada medija na tim pozicijama, loša iskoristivost medija posto medij koristi samo povrsinu kuda vola ulazi kroz njega, dakle samo jedan smijer dok se u reaktoru taj isti medij non stop pretumbava pa je iskoristivost medija 100 postotna...

Reaktori koriste spori protok, obicno par sto litara na sat, cak i dosta manje medutim posto je drugaciji princip rada, npr u standardnom protocnom filteru voda prolazi kroz medij brzinom kojom izlazi na izlazu filtera dok u fluidized reaktoru, posto medij leti/fluidizira, taj protok je vrlo vrlo spor, sasvim je drugaciji princip rada kada nesto prolazi kroz medij a sasvim drugaciji kada taj medij leti po toj istoj vodi na sve strane.