Jump to content


- - - - -

Konzumni akvarij


 • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 luben

luben

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 2 posts

Posted 19 March 2009 - 07:19 PM

Pozdrav svima .Želio bi pokazati svoj akvarij koji sam upravo složio.On je morski konzumni.Unutra će biti orade ,brancini ,jastogi i možda još koja riba.

Posted Image

Posted Image Posted Image

Posted Image Posted Image

Posted Image Posted Image

#2 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 19 March 2009 - 07:51 PM

Pozdrav Luben
Dobrodosli na ER forum , akvarij ste odlicno slozili i nadam se da ste zadovoljni sa njime.
Protein skimmer treba bolje nastimati, sa onom cijevi sa strane, gdje su vam spojeni prigusivaci/ulazi zraka u skimmer pumpe, regulirate nivo mora u skimmeru, trenutno vam je prenisko, nivo mora regulirate do pocetka konusa skimmera, malo ispod mijesta gdje vam se spaja casa sa skimmerom. Sada je prenisko i skimmer ne moze odstranjivati otpad kada je tako nisko postavljeno. Dakle lagano okrecite cijev da zatvarate izlaz iz skimmera dok vam se nivo unutar skimmera ne podigne do pocetka konusa. Mozete vidjeti na mojoj slici kako je podesen nivo mora u skimmeru:
Posted Image

Sto se tice slika, posaljite mi originala na mail arbareef@yahoo.com , slike sa free hostinga kao sto je photobucket nakon nekog vremena nestanu i onda se na forumu ne vidu slike, takoder kad se otvaraju vide se reklame i svasta, sve osim slika. Ja cu vam obraditi slike i postaviti u temu.  :hat:

#3 Antimon

Antimon

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 241 posts

Posted 19 March 2009 - 09:37 PM

kod konzumnih akvarija je greška staviti oblutke unutra,... znam da se ugostitelji prvenstveno odlučuju na konzumni akvarij a onda žele da im to i lijepo izgleda tj žele ogledni akvarij, e pa u praksi to baš i ne ide,...

oblutci će zadržavati derutius (a kako ugostitelji vole overstocking u svojim akvarijima), mislim da nisu najsretnija opcija,...bolje neki pijesak koji će se lakše održavati,....

#4 luben

luben

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 2 posts

Posted 20 March 2009 - 09:00 AM

Što je to derutius ?Koji je to fini pijesak i gdje se nabavlja ?
Imam jednog škampa unutra koji je preživio već 3 dana.Imao sam i hlapa 3 dana koji je bio samo podstanar.

#5 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 20 March 2009 - 09:22 AM

Detritus je organski otpad koji se stvara od sveg organskog sto se nalazi ili dodaje u akvarij ( hrana, otpad riba... ) u akvariju izgleda kao sitan prah koji se talozi izmedu kamenja pri dnu akvarija. S vremenom, kada se nakupe vece količine pocinje lose utijecati na razvoj akvarija stvarajuci fosfate > alge.

Sitan pijesak nades u moru, na plazi, nema smisla kupovati koraljni pijesak kada je to jadranski konzumni akvarij i koraljni pijesak mu nista ne znaci.

Sa druge strane ja ne bih preporucio pijesak, nikakav pijesak a pogotovo ne sitni, u tom akvariju ce biti velike ribe koje su vrlo jake te ce svojim plivanjem non stop podizati pijesak koji ce mutiti vodu i mogu uci u rotore pumpa te ih ostetiti. Takoder hlapovi i jastozi ce ionako sav pijesak non stop kopati i podizati ga. Ti obluci koje imas, iako ih nisam preporucio u biti su po mom misljenju dobro rijesenje za konzumni akvarij sa velikom količinom velikih jakih riba te jastoga i hlapova, pri mijenjanju mora samo sa gumenom cijevi usisas prostor izmedu oblutaka tako da povuces sav detritus van iz akvarija.

#6 bluereef

bluereef

  Advanced Member

 • Administrators
 • 27,145 posts

Posted 20 March 2009 - 10:22 AM

Evo upustvo za reguliranje Extreme 250 skimmera, iako ti imas Extreme 250 external, ista je procedura jedino je cijev malo drugacije postavljena te je "vrat" na tvom skimmeru visi. Za sada podignes visinu skimmera do pocetka konusa, a kasnije ovisi o kolicini riba se visina moze podignuti ili smanjiti. Cilj je da se dobije prelijevanje otpada u casu, ne previse da ne poplavi casa prebrzo a ne premalo da treba dva dana da se malo otpada prebaci.
Posted Image